Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/ett-steg-narmare-rokforbud-pa-allmanna-platser/

Nyheter

Ett steg närmare rökförbud på allmänna platser

Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix Norge

Ett rökförbud på flera allmänna platser är ett steg närmare att bli verklighet. På torsdagen ställde riksdagens socialutskott sig bakom stora delar av regeringens lagförslag och utskottet föreslår att riksdagen röstar ja till rökförbudet.

Agnes Laurell
Rätta artikel

I mars i år lämnade regeringen in en proposition om rökförbud på flera allmänna platser. Förslaget gällde att förbjuda rökning på uteserveringar, perronger, busshållplatser och lekplatser. Förslaget innehöll bland annat även nya regler för marknadsföring av cigaretter och märkningen av smaksatt snus. 

Efter att EU-kommissonen lämnat in synpunkter mot förslaget hamnade det i en frysning på tre månader. Men nu har riksdagens socialutskott ställt sig positivt till stora delar av lagförslaget och uppmanar riksdagen att rösta ja till ett rökförbud på allmänna platser.

Om riksdagen godkänner förslaget kommer det från den 1 juli 2019 bli förbjudet att röka på vissa allmänna platser som till exempel uteserveringar. Rökförbudet kommer inte bara att gälla vanliga cigaretter utan även e-cigaretter.

Socialutskottet tycker däremot inte att reglerna för marknadsföring av tobaksprodukter ska ändras och utskottet säger också nej till regeringens förslag om att förbjuda självbetjäning av tobaksvaror.

Frågan ska nu debatteras i riksdagen och den 12 december ska en omröstning om förbudet hållas.

Läs mer: Beslut om rökförbud utomhus skjuts upp

Läs mer: Rökfritt på allt fler uteserveringar