Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/eu-fortsatt-nej-till-rumaniens-och-ungerns-kandidater/

Nyheter

EU: Fortsatt nej till Rumäniens och Ungerns kandidater

Rovana Plumb. Foto: Lisa Mattisson

EU-parlamentets juridiska utskott säger vid ett extramöte på måndagen fortsatt nej till Rumäniens Rovana Plumb och Ungerns László Trócsányi som lämpliga kandidater till EU-kommissionen.

TT Text

De två kandidaterna har tidigare hindrats på grund av vad utskottet ser som ekonomiska oklarheter och intressekonflikter. Parlamentet ska bland annat vara oroat över ungerska László Trócsányis eventuella kopplingar till Ryssland.

Vi ett extrainsatt möte på måndagen blev svaret att utskottets nej kvarstår. Detta trots att de båda har kompletterat med ytterligare information om sina ekonomiska intressen.

”Det juridiska utskottet har beslutat att de två kandidaterna inte kan utföra sina uppdrag i enighet med EU:s fördrag och uppförandekod”, skriver parlamentets presschef Jaume Duch på Twitter.

01:31. Vilka bestämmer i EU och hur fattas besluten? DN reder ut och ger dig koll på Europaparlamentet, EU-kommissionen och Ministerrådet.

Läs mer: Pia Gripenberg: Nu måste Rumänien och Ungern skicka nya kandidater 

Nu väntas parlamentet fråga kommissionsordförande Ursula von der Leyen vilka steg hon kommer ta härnäst. En möjlig väg är att begära nya kandidater från de två länderna. En annan att behålla kandidaterna, men riskera att kommissionen inte godkänns av parlamentet.

https://twitter.com/jduch/status/1178607936865783808

Läs mer: Krismöte om Rumäniens och Ungerns kandidater