Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Eva-Karin Gyllenberg: Oscar var ingen överraskning

00:56. Namnet blir Oscar Carl Olof och han blir hertig av Skåne.

På torsdagen offentliggjordes namnen på kronprinsessan Victorias och prins Daniels nyfödde son. DN:s Eva-Karin Gyllenberg har följt kungafamiljen länge och kommenterar här valet av namn.

Hur kom de fram till de här namnen?

– Lika överraskande som Estelle var för fyra år sedan, lika tippat var att prinsen skulle få ett traditionellt kungligt namn. Att prinsen skulle få namn efter morfar Carl och farfar Olof var en riktig lågoddsare precis som att Carl skulle komma före Olof för rytmens skull. Jag skrev ner fyra namn på en lapp före konseljen. Det stod i tur och ordning Carl, Olof, Oscar och Bertil, men jag trodde bara på de första tre eftersom Bertil borde vara reserverat för Carl Philips barn – om det blir en pojke. Oscar är ett namn med kunglig historia. Vi har ju haft två kungar och två prinsar av ätten Bernadotte som hetat Oscar så det var inte så konstigt.

Kommer dessa namn få ett uppsving i Sverige?

– Oscar kan knappast få något uppsving eftersom det redan är ett av Sveriges populäraste pojknamn. Jag tittade på en lista över de vanligaste namnen på nyfödda pojkar. Listan gick tillbaka till 1998. Då låg Oscar på fjärde plats. Sedan 1998 har han legat femma som sämst och det var vid ett enda tillfälle, men toppat listan fem gånger. Oscar är ett tidlöst och bra namn.

Varför just detta landskap?

– Jag trodde på Västerbotten i första hand och Skåne i andra som en hyllning till kungens far eller farfar. Gustav VI Adolf, som stod kungen mycket nära, var hertig av Skåne. Jag tycker att det var ett bra val, men jag förstår att besvikelsen är stor i vissa landskap över att kungen sa Skåne. Mest synd är det om Blekinge, Bohuslän, Lappland, Medelpad och Norrbotten som aldrig haft någon hertig eller hertiginna.

Läs mer: Kungen presenterade namn och titel på nyfödda prinsen

Bakgrund. Kronprinsessfamiljen
 • 1999: Daniel Westling från Ockelbo startar tillsammans med en vän ett gym i Stockholm.
 • 2001: Daniel blir kronprinsessan Victorias personlige tränare.
 • 30 maj 2002: Det blir offentligt att kronprinsessan och hennes tränare är ett par.
 • 26 februari 2004: Daniel Westling ger sin första intervju – för skoltidningen "En Spänn" i Ockelbo. Han säger att han vill bilda familj om "tio år", alltså 2014.
 • 25 augusti 2004: För första gången följer Daniel med Victoria under ett av hennes uppdrag som kronprinsessa – en träningslandskamp i ishockey i Globen.
 • 29 april 2006: Daniel Westling gör sitt första officiella framträdande med hela kungafamiljen i samband med kungens privata födelsedagsmiddag.
 • 14 juli 2006: Daniel är för första gången inbjuden till kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland.
 • 2 juni 2008: Daniel är med på danske kronprins Fredriks 40-årskalas. Samma månad blir det officiellt att Daniel skrivit på ett hyreskontrakt för en tvårummare i Pagebyggnaden på Drottningholm. Men han blir inte sambo med Victoria, enligt hovet. Hon bor nämligen i en flygel några hundra meter bort.
 • 24 februari 2009: Kronprinsessan och Daniel Westling tillkännager sin förlovning.
 • 19 juni 2010: Daniel Westling blir prins Daniel när han gifter sig med kronprinsessan Victoria i Storkyrkan i Stockholm.
 • 17 augusti 2011: TT flashar på den efterlängtade nyheten: "Kronprinsessan Victoria väntar barn i mars 2012".
 • 23 februari 2012: Klockan 04.26 föder kronprinsessan sitt första barn, en flicka som är 51 centimeter lång och 3 280 gram tung. Hon får namnet Estelle. När den stolte fadern möter pressen utanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna får han ur sig: ”Mina känslor är all over the place”.
 • 22 maj 2012: Prinsessan Estelle döps i Slottskyrkan.
 • 25 augusti 2014: Estelle börjar på ur och skur-förskola i Danderyd. Förskolepremiär följs av ett massivt medieuppbåd som trängs ute på gården.
 • 4 september 2015: Det blir känt att prinsessan Estelle ska få ett syskon. Liksom förra gången sägs det att barnet ska komma i mars.
 • 2 mars 2016: Kronprinsessan Victoria föder klockan 20.28 en son. Pojken väger 3 655 gram och är 52 centimeter lång.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.