Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Ewa Stenberg: Alliansen den största vinnaren

02:21. Statsminister Stefan Löfven kommenterar överenskommelsen som stopppar extravalet. Reporter: Mats J Larsson Foto: Carl Lundborg

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om överenskommelsen mellan Alliansen och regeringen som gör att nyvalet inte blir av.

Vem är egentligen vinnare på den här uppgörelsen, regeringen eller de borgerliga?

– Det finns vinster för både regeringen och Alliansen, men den största vinnaren är ändå Alliansen. De borgerliga får gehör för sina förslag som ska göra det lättare för en minoritetsregering att styra Sverige och framför allt bevarar de blockpolitiken. Stefan Löfven har ju velat bryta upp de politiska blocken och skapa samarbete med borgerliga partier, så blev det inte. Han tvingas också regera fram till i vår på alliansens budget.

Hur mycket av sin politik kan regeringen driva igenom riksdagen i vårbudgeten, med hjälp av de nya reglerna?

– Ganska mycket. Riksdagen kan dock inte ändra inkomstskatter, så pensionärerna får ingen skattesänkning och de som tjänar mest ingen skattehöjning. Men arbetsgivareavgifterna för unga kan höjas, vilket ger regeringen pengar till många av sina reformer på till exempel skolområdet och i arbetsmarknadspolitiken.

Betyder dagens uppgörelse att det blir lugn och stabilitet i politiken nu?

– Nej, det gör det inte. Det blir inget extra val, så läget i riksdagen kommer att förbli så att regeringen har stöd av närmare 40 procent av riksdagsledamöterna och det finns en majoritet till höger om regeringspartierna. Varje gång som SD bestämmer sig för att stödja alliansen så kommer regeringens politik att röstas ner, när det gäller allt annat än budgetpolitiken. Alliansen har idag understrukit att den kommer att fortsätta opponera.

– Sedan kom regeringen och de borgerliga överens om tre områden där de ska diskutera politiken över blockgränsen. Det gäller försvaret, pensionerna och kärnkraften. Men de samtalen har varit planerade sedan tidigare. Så undantaget budgeten, som i och för sig är mycket viktig, består osäkerheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.