Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 05:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/ewa-stenberg-alliansen-lattar-pa-barlasten-i-vardpolitiken/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Alliansen lättar på barlasten i vårdpolitiken

Foto: Alexander Mahmoud

DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på tre frågor om att den borgerliga majoriteten i Stockholms landsting byter ut styrelsen för Karolinska. 

VAL 2018

Vad är bakgrunden till de borgerliga partiernas självkritik på dagens DN Debatt?

– Valåret. Allianspartierna, och i synnerhet Moderaterna, var tvungna att göra en pudel för att kunna öka sitt förtroende i vårdpolitiken. Det enda märkliga är att det dröjde så länge. Karolinska i Stockholm är Moderaternas största problem i välfärdsdebatten.

– Sjukvård  toppar DN/Ipsos lista och de flesta andra opinionsmätningarna över väljarnas viktigaste frågor. Då är det svårt för Moderaterna att gå in i valrörelsen med Stockholms landstingsråd Irene Svenonius (M),i Moderaternas partiledning och ständigt nya avslöjanden om misshushållning med skattebetalarnas pengar samt hur anställda höga chefer med privata bolag gör affärer med det offentliga från en av sina dubbla stolar. 

Men Stockholms läns landsting har samtidigt landets kortaste vårdköer. Räcker inte det?

– Det stämmer att Stockholm och Skåne lyckats bättre än andra landsting, i synnerhet när det gäller köer till ett första besök hos specialister. I Stockholms län fick i fjol bara 6 procent av patienterna vänta längre än 90 dagar.   Men Stockholm har samtidigt lättare än många andra landsting att rekrytera personal. Bristen på sjuksköterskor, undersköterskor och läkare blir ett allt större problem för sjukvården.

– Korta köer är väldigt viktigt för väljarna. Men det är också att politikern kan handskas varsamt med skattepengarna och att man inte gynnar närstående eller låter pengar som skulle använts till sjukvård gå i oförklarligt höga konsultnotor.  Att slösa är ingen bra merit för ett parti som gör anspråk på både statsminister och finansministerposten och vill styra vidare i landstinget i huvudstaden. Lägg till det att Karolinska var sjukhuset där skandalkirurgen Paolo Macchiarini tilläts operera och att en förundersökning pågår om grovt vållande till annans död efter att Karolinska tackade nej till hjälp att operera cancerpatienter. Det är inte det skyltfönster de borgerliga söker för sin sjukvårdspolitik.

Hur stor pudel levererar de borgerliga med de nya beskeden?

– En medelstor. Styrelsen byts ut, landstingsalliansen öppnar för att låta det offentliga ta över hela Nya Karolinska, sammanslagningen mellan gamla Huddinge och Karolinska till ett enda jättesjukhus ska ses över och försäljningen av gamla Karolinska skjuts upp. Det är stora förändringar. Men Samtidigt sitter de ansvariga politikerna och sjukhusdirektören kvar.

– Man ska dock hålla i minnet att landstingsråd redan har bytts ut. Moderaterna har bytt ut både sjukvårdslandstingsråd och finanslandstingsråd.  Iréne Svenonius tillträdde som finanslandstingsråd i januari 2017. Samtidigt räckte inte det för att kapa banden till dyra konsultnotor, ett dyrt sjukhusbygge och olika misstänkta jävsförhållanden. Avslöjandena har fortsatt, inte minst här i Dagens Nyheter.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.