Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Ewa Stenberg: Ingen kan kalla Löfvens hantering snygg

Det blev en snubblande sorti för det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Statsminister Stefan Löfven (S) valde att hålla ihop regeringen framför att gynna den svenska exporten och industrin. Ingen kan kalla hans hantering snygg.

Saudiavtalet blev regeringens svåraste kris hittills. Efter ökande våndor och klumpiga turer tvingades Stefan Löfven ta ett steg tillbaka och överge en del av sina ambitioner för att stärka den svenska industrin. Hade han låtit bli kunde han ha fått en regeringskris på halsen. Miljöpartiet har haft en svår tid i regeringen, och hela den gröna organisationen har varit på tå för att vinna denna strid. Hade Löfven inte gett efter hade språkrören troligen ställt kabinettsfråga.

Också Socialdemokraterna har drivits av en stark intern opinion, SSU har drivit kampanj liksom en rad medlemmar, de har påmint Löfven om ett kongressbeslut om att Sverige inte ska sälja vapen till diktaturer. Och om S inte vill sälja vapen, ska man då ha avtal om militärt samarbete?

Det har varit en mycket märklig politisk debatt om Saudiavtalet. Många politiker har talat mot, men ingen aktiv politiker för, trots att avtalet både tecknats och förlängts av två olika regeringar. Ingen har högt velat uttala vare sig svenska säkerhetsintressen eller ekonomiska intressen av avtalet.

De som starkast höjt rösten för att fortsätta samarbetet är 31 näringslivstoppar, varav två ingår i Stefan Löfvens egen innovationsråd. De kallar det militära samarbetsavtalet för ett handelsavtal och varnar för att det kommer att äventyra Sveriges rykte som samarbetspartner om det bryts.

Nu händer just det, och Stefan Löfvens löfte att bli en industrins, exportens och samarbetets statsminister får en hård törn.

Det är uppenbart att statsministern inte har haft kontroll över processen. Först kunde Stefan Löfven inte svara i riksdagen om Saudiarabien var en diktatur eller inte. Sedan antydde han att avtalet skulle omförhandlas. Näringsministern åkte till Saudiarabien på begravning av den förre kungen, och pekade strax därefter ut Saudiarabien som ett centralt land för svensk export i framtiden. Det verkade som Stefan Löfven och näringsminister Damberg hade en plan.

Men så tilltog kritiken mot avtalet i styrka, och utrikesminister Margot Wallström (S) fördömde Saudiarabien i riksdagen. Hon åkte till Arabförbundets möte i måndags för att skörda stöd efter det svenska erkännandet av Palestina, men fick åka hem utan att ha fått ta till ord. Efter henne kastades ett uttalande där Arabförbundet enigt fördömer Sverige. Det betyder att Palestina instämmer i kritiken.

Regeringen kan nu tvingas ta ett steg tillbaka också i utrikespolitiken. Den har fokuserats på att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd. Men platsen har kommit lägre bort efter hanteringen av den regionala stormakten Saudiarabien och kritiken från Arabförbundet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.