Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Nu har Metoo-kampanjen nått också rikets högste folkvalde

Other: Roger Turesson

Talman är den högsta post någon kan väljas till i Sverige. Hen kommer efter kungen, men före statsministern, i rang. Uppdraget kräver lång politisk erfarenhet, stor integritet och gott omdöme. 

S-ledaren Stefan Löfven har haft en strikt syn på vilka misstag en ledande politiker får ha i bagaget. Men den interna utredningen om sexuella trakasserier 2008 blev aldrig ett hinder för Ahlin att bli talman.

Talmannen kan tyckas som en ceremoniell figur, någon som skakar hand med svenska och utländska dignitärer, fördelar ordet i riksdagskammaren och klubbar igenom beslut. Men sedan den nya regeringsformen 1974 kan hen vid vissa tillfällen få stor makt. 

Det gäller i synnerhet när en statsminister ska föreslås riksdagen. För länge sedan var det kungens sak, nu sonderar talmannen olika regeringsalternativ och föreslår en ny statsminister (den förra uppgiften utförs av den avgående talmannen, den senare av den nyvalda). 

Talmannen ska leda och företräda riksdagen och måste veta i detalj hur den fungerar. Det har setts som en fördel att hen dessutom känner till regeringen inifrån. Urban Ahlin är den förste talmannen sedan 1979 som inte varit minister. Å andra sidan har han lång erfarenhet av utrikespolitik. Att företräda Sverige internationellt är en viktig del i uppdraget.

Läs mer: Urban Ahlin nekar till alla anklagelser

Ansvaret att leda riksdagen innefattar att se till att ledamöter eller anställda inte far illa på jobbet. När 23 riksdagsledamöter berättat för Expressen i en enkät att de utsatts för sexuella trakasserier, var det talman Urban Ahlin och partiernas gruppledare som jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) vände sig till för att kräva åtgärder. 

En talman förväntas ha högt förtroende och gott omdöme. Socialdemokraten Susanne Eberstein var riksdagens förste vice talman från 2010 till 2014, och många riksdagsledamöter väntade sig att hon skulle efterträda moderaten Per Westerberg som talman när han avgick efter riksdagsvalet. Men ett uttalande hon fällde i Expressen 1999 fick Vänsterpartiet att slå bakut och protestera. I den femton år gamla intervjun kommenterade Eberstein homosexuellas rätt att adoptera. ”Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel och säga: Det är ingen som vet om det här är livsfarligt. Men vi släpper ut det och ser vad som händer.”

Hon fick inte posten.

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven håller en strikt linje när det gäller misstag och affärer. Partiets tidigare valledare Jan Larsson berättade i en intervju i Dagens Industri förra året att han erbjöds bli minister när Löfven bildade sin regering. Men statsministern drog tillbaka erbjudandet på grund av att Larsson år 2006 låtit asfaltera sin garageuppfart utan kvitto. Jan Larsson hade intygat att han gjort vad han kunnat för att få ett kvitto och betala skatt, men det hjälpte inte.

Urban Ahlin var S utrikespolitiske talesperson före valet, och hade därmed bästa startpositionen in på Utrikesdepartementet. Det var i stället Margot Wallström som fick ministerposten. Ahlin fick bli talman. Detta trots att han –enligt Socialdemokraternas dåvarande gruppledare, Sven-Erik Österberg – fick viss kritik i den interna utredningen som gjordes om trakasserier mot en underordnad kvinna 2008. 

Nu drar Metoo-kampanjen fram och pekar på sexuella trakasserier och övergrepp i hela samhället. Då fästs uppmärksamheten också på rikets högste folkvalde och på hur S hanterar och hanterade uppgifterna om honom. 

Läs mer: Medarbetare vittnar om talmannens kränkningar och sexuella trakasserier

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.