Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/expert-finns-risker-med-att-fokusera-pa-italien/

Nyheter

Expert: Finns risker med att fokusera på Italien

Epidemiolog Joacim Rocklöv, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet.
Epidemiolog Joacim Rocklöv, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten sa på torsdagen till DN att smittspridningen av det nya coronaviruset kan ha nått sin topp i Sverige och snart kommer att klinga av.

Men enligt epidemiologen Joacim Rocklöv finns det vissa risker med den bedömningen.

Folkhälsomyndigheten höjde den 2 mars risknivån för en allmän spridning av det nya coronaviruset i Sverige till 3 på en femgradig skala. Vid tidpunkten hade 15 personer insjuknat i covid-19, en siffra som på torsdagskvällen hade stigit till 94 personer.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten sade på torsdagen till DN att myndigheten gjort bedömningen att en ytterligare höjning av risknivån inte är nödvändig, samt att smittspridningen nu har nått sin kulmen i Sverige.

– Det kanske går upp något. Men sedan kommer det med all sannolikhet att gå nedåt, om det inte dyker upp nya områden i världen där det är stor smittspridning och som folk reser till väldigt mycket.

– Det här är helt och hållet kopplat till Italien och allt resande dit som vi haft under de senaste veckorna. Det finns enstaka fall från Iran, men annars ingenting från andra länder, sade Anders Tegnell.

Epidemiologen Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet, säger att det kan finnas risker med den bedömningen.

– Det är svårt att bedöma då han förmodligen sitter på annan information än vi andra har tillgång till, men i så fall skulle det vara för att spårning, isolering och karantän satts in på ett effektivt sätt både i Italien och i Sverige och övriga Europa, säger han.

Enligt honom ligger risken främst i att man fokuserar för mycket på smittspridningen som härleds till norra Italien.

– Inflödet är svårare att begränsa nu eftersom viruset har spridits vidare till fler platser i Europa, och utanför. Eftersom smittspridningen är stor bland anhöriga, finns det eventuellt risk att det blossar upp nya infektionskluster som missats inom dagar till veckor. Och så finns det en risk att asymtomatiska bärare sprider det vidare, säger han.

Enligt WHO är det sannolikt mycket ovanligt att människor utan symtom smittar och man ser inte att dessa skulle driva på smittspridningen i någon större utsträckning.

Huruvida viruset har nått sin peak i Sverige eller inte är enligt Joacim Rocklöv svårbedömt. Det kommer till stor del bero på hur utvecklingen ser ut i andra länder.

– Viruset har spridits till många fler platser, och alla av dem känner vi mest troligt inte till. Om vi bara fokuserar på Italien så finns det en risk att bedömningen underskattar risken att virus flödar över nationsgränsen från andra håll, eller med indirekt koppling till Italien via andra länder. Det tar ju ofta en stund för sådana processer, och dom är svårare att följa och spåra, säger han.

En annan faktor som enligt Rocklöv försvårar för prognoser vad det gäller spridningen av covid-19 är att det sker en förväxling av vad som är virusets egen utveckling, och vad som är lyckade begränsningsåtgärder.

– Det är svårt att skilja på virusets naturliga tillväxt och åtgärderna som sätts in för att bekämpa det. Exempelvis om Kina skulle dra tillbaka sina skyddsåtgärder skulle virusets tillväxt förmodligen tillta igen.

En begränsning av smittan från ett land som Italien är inte en garanti för att smittan inte fortätter att spridas till Sverige från andra länder.

– Jag tror att tillväxten kan vara större än man ser i de data som är offentliga, och jag tror att vi kan få in fler fall får andra länder som vi inte bedömer som högriskområde just nu.

Läs mer:

DN:s rapportering om det nya coronaviruset öppen för alla

”Ökningen av antalet coronafall kan ha nått toppen – kommer snart att klinga av”

Det här vet vi om det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt