Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Expertgrupp ska utreda skakvåld

Har barnen utsatts för skakvåld eller finns det andra orsaker till att de har skadats? Experterna är djupt oeniga. Nu ska diagnosen utvärderas. Resultatet får stor betydelse för flera fall av påstådd barnmisshandel.

Det är Statens beredning för medicins utvärdering, SBU, och Statens medicinsk-etiska råd, Smer, som nu tillsätter en expertgrupp för att gå igenom skador på små barn och hur de kan ha uppstått.

”Eftersom det är angeläget att ingripa mot och förebygga barnmisshandel så är det viktigt att personer som misshandlat ett barn också blir dömda. Men det är också viktigt att man inte dömer personer som är oskyldiga”, skriver SBU på sin hemsida.

DN har tidigare berättat om flera fall där föräldrar har pekats ut, och ibland också dömts för grov barnmisshandel. I andra fall har socialtjänsten tvångsomhändertagit barnen från föräldrarna.

I flera av fallen består hela bevisningen av vissa experters bedömning att barnen har skakats. Det finns inget annat, exempelvis vittnesmål, som tyder på att föräldrarna har varit våldsamma.

– Det här är ett område där det finns anledning att gå tillbaka till grundmaterialet, eftersom tolkningarna är så olika, säger professor Kjell Asplund, ordförande i SBU:s vetenskapliga råd och i Smer, till DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.