Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Få dömda trots ny terrorlag

Sedan terrorattackerna i USA 2001 har tolv personer åtalats i Sverige misstänkta för terroristbrott. Tio av dem friades eller dömdes för annan brottslighet, visar en genomgång som DN.se gjort.

Bara Säpo och en trio åklagare vet hur många förundersökningar om misstänkt terroristbrott som inletts i Sverige sedan terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Säpo vägrar att lämna ut uppgiften: Det skulle ”skada det operativa arbetet” om uppgiften blev känd.

– En tänkbar förklaring till att de säger nej är att de är oroliga för att det skulle komma fram att de inlett väldigt många förundersökningar och endast ett fåtal gått till åtal, säger Janne Flyghed, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, som bland annat forskat om svensk säkerhetspolis.

DN.se har gått igenom samtliga svenska domar i terrormål efter 11 september 2001. I tio av de tolv fallen har den åtalade friats eller dömts för annan brottslighet.

DN.se har också vid flera tillfällen rapporterat om förundersökningar som lagts ned i brist på bevis. Den mest uppmärksammade rör tre personer i Göteborg som i oktober förra året anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott, ytterligare en person hämtades till förhör.

En tungt beväpnad insatsstyrka stormade männens hem mitt i natten. Männen anhölls som skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden.

Efter frigivandet av männen inledde Säpo en brottsutredning för att försöka ta reda på vad som låg bakom de uppgifter som lämnats. Den förundersökningen lades ned i tisdags med motiveringen "Ej spaningsresultat".

De första som åtalades i Sverige enligt den nya terroristlagen var fyra nazister – tre män och en kvinna.

Åklagaren hävdade att de planerat att utföra politiska mord och spränga bland annat riksdagshuset och regeringskansliet i luften. Åtalet om förberedelse till terroristbrott som väcktes i januari 2005 ogillades i både Västmanlands tingsrätt och Svea hovrätt.

I april samma år åtalades två män – en 25-årig falafelsäljare och en 30-årig imam – med kurdisk bakgrund för förberedelse till terroristbrott. Hovrätten dömde för förberedelse till terroristbrott och för finansiering av terrorism. De påstods ha skickat miljonbelopp till den islamistiska terroristorganisationen Ansar al-Islam i norra Irak.

I december 2005 attackerades en irakisk vallokal i Kista med molotovcocktails. En grupp som uppgav sig vara en gren av terrornätverket al-Qaida sade sig i ett brev till Dagens Nyheter ligga bakom attentatet. Spåren ledde till tre män – 19, 22 och 25 år gamla. DN kunde avslöja att männen planerat ett attentat mot Livets ord i Uppsala.

Männens advokater beskrev sina klienter närmast som något slags pojkrumsterrorister (DN 24/5 – 2006). En enig tingsrätt dömde alla tre enligt terroristbrottslagen.

Svea hovrätt frikände en av männen helt. Domstolen – som var oenig – ansåg inte att de åtalade gjort sig skyldiga till någon form av terrorism. Två av dem dömdes i stället för bland annat stämpling till mordbrand.

Den 44-årige ordföranden för al-Aqsa spannmålsstiftelse i Malmö åtalades misstänkt för att ha samlat in pengar till hjälporganisationer närstående den terrorstämplade palestinska Hamasrörelsen. Mannen friades 2009 i både tingsrätt och hovrätt.

Två män 23 och 26 år gamla med somalisk bakgrund åtalades 2010 för förberedelse till terroristbrott. De dömdes till fyra års fängelse av Göteborgs tingsrätt.Männen hade under flera år radikaliserats, enligt åklagaren. Det ska bland annat ha skett genom kontakter med en före detta ungdomsledare som sparkats ut från Rinkebymoskéns ungdomsgård på grund av ”våldsbejakande åsikter”. Denne flyttade sedan till Somalia och blev ledare för den terrorklassade organisationen al-Shabaabs ”utländska stridande”.

Tingsrätten ansåg det bevisat att männen under 2009 reste till Somalia för att bli martyrer. Av utskrifterna från deras avlyssnade telefonsamtal framgår också att en en sagt att han skulle spränga sig tillsammans med sin hustru. Men tingsrätten var oenig. Männen frikändes av Hovrätten för västra Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.