Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Falangstriden hårdnar inom SD

03:37. Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson kritiserar nya ledningen i SD-Stockholm.

Den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson medger nu att det pågår en intern strid i Sverigedemokraterna. Han kritiserar den nya ledningen i Stockholms stad för att vilja dra partiet åt höger. ”Det är jag emot”, säger han till DN.

Det började med ett inlägg på Facebook i måndags där Mattias Karlsson markerade att han anser att SD bör ”stå fast vid en socialkonservativ mittenpolitik”. När han anlände till partiets riksdagsgrupp på tisdagen förklarade han för DN att inlägget bland annat var en reaktion mot ungdomsförbundet SDU som på ett stormigt årsmöte i söndags tog makten över partidistriktet Stockholms stad.

Den nya ordföranden William Hahne, som också är vice ordförande i Sverigedemokratisk ungdom, vann omröstningen mot den tidigare ordföranden Maria Danielsson genom att plädera för en tydlig högerpolitik för att vinna borgerliga storstadsväljare.

– Det är jag emot. Jag tror att det är en felaktig analys som de gör. Jag tror att vi har vår styrka i just det faktum att vi är ett socialkonservativt mittenparti som kan hämta väljare från både höger och vänster, säger Mattias Karlsson.

Han medger för första gången att det är en intern strid sedan ungdomsförbundet nu tagit sig in i moderpartiet.

– Det finns olika uppfattningar. Det är väl relativt naturligt att det är så i ett parti som är stort och växer. Men det är viktigt att jag klargör min och partiledningens ståndpunkt, säger Karlsson.

Med en bas i huvudstaden vill det mer nationalistiska och tydligt högerorienterade falangen kring ungdomsförbundet öka sin makt i partiet. Högerfalangen passar på när ett visst maktvakuum uppstått när både partiledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven och den nya partisekreteraren Richard Jomshof precis har tillträtt.

Ungdomsförbundets försök att ta sig in i moderpartiet fortsätter den 14 mars när SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, mot valberedningens vilja, ska försöka ta sig in i styrelsen för SD i Stockholms län.

– Jag hoppas att den linje som partiet haft hittills kommer att fortsätta att gälla i samtliga distrikt. Samtliga distrikt lyder under partiets kommunikationsplan och partiets principprogram, säger Mattias Karlsson.

Vad är det som du menar att de inte följer?

– Jag tycker att man kommunicerar på ett sätt som är för hårt och radikalt i vissa avseenden. Jag delar inte uppfattningen att partiet bör göra någon tydlig högersväng.

Fortfarande finns möjligheten att årsmötet ogiltigförklaras i efterhand eftersom det höll på längre på kvällen än vad som enligt uppgift var utsatt tid. Men någon formell klagan har ännu j inte kommit in.

– Skulle det göra det får det behandlas enligt gängse processer, säger Mattias Karlsson.

Partiets medlemsutskott behandlar just nu fem uteslutningsärenden för William Hahne, som ska ha använt medlemsregistret på ett otillbörligt sätt, och fyra av de nya styrelseledamöterna som enligt tidskriften Expo gjort fascistiska och antisemitiska uttalanden.

– Ärendena är under beredning, säger Mattias Karlsson.

Enligt ett pressmeddelande förra veckan ska ärendena behandlas av medlemsutskottet under mars månad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.