Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Falsk vittnesuppgift fällde Kaj Linna för mord

Foto: Sofia Runarsdotter

På senare tid har domstolsväsendet fått utstå hård kritik från flera håll, till exempel från justitiekanslern men också från advokatkåren. Hur står det till med rättssäkerheten? På vilka grunder kan man dömas för mord? Läs berättelsen om Kaj Linna som fick livstid för mordet i Kalamark.

Kaj Linna dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för ett brutalt mord i Kalamark utanför Piteå. Men DN:s granskning visar att nyckelvittnet har lämnat felaktiga uppgifter. Uppgifter som polisen aldrig kontrollerade. Nu kräver Kaj Linna en ny rättegång och ansöker om resning.

Det var den 14 april 2004 som två bröder, 59 och 57 år gamla, brutalt överfölls på sin gård i Kalamark, två mil utanför Piteå. Den ene brodern blev ihjälslagen medan den andre överlevde med svåra skador.

Kaj Linna, 44 år, dömdes i fjol för mord, misshandel och rån till livstids fängelse. Det finns ingen teknisk bevisning som binder honom till mordet eller mordplatsen. Det finns inte heller någon som har sett honom på mordplatsen.

I stället kom ett vittnesmål om en märklig resa dagen före mordet att bli helt avgörande för att Kaj Linna fälldes. ­DN:s granskning visar att vittnesmålet inte kan stämma.

I dag står brödernas gård i Kalamark tom. Den överlevande brodern är handikappad och har flyttat till en lägenhet i närheten.

På mordkvällen hade bröderna varit på middag hos några bekanta. När de kom hem gick den yngre brodern och vilade sig medan den äldre gick ut i ladugården för att utfodra djuren. Där väntade mördaren på honom, beväpnad med en kraftig träregel.

Han slog brodern i huvudet flera gånger. Sedan band han honom och tejpade hårt för munnen. Mördaren täckte kroppen med tunga fodersäckar och en uppochnedvänd skottkärra och lämnade mannen att dö. Hans sista stund i livet måste ha varit mycket plågsam.

Sedan gick den maskerade mördaren in i huset och överföll den yngre brodern i sängen.

”Ser du, det är blod på den här påken. Mer blod ska det bli. Var är kassaskåpet?” sade han.

Även den yngre brodern blev slagen i huvudet. Han blev bunden och mördaren täckte över honom med sängkläderna.

Till sist hittade mördaren både kassaskåp och nyckel till det, men bytet blev bara några få tusenlappar.

Den överlevande brodern försökte kalla på hjälp. Men han var så illa skadad att han föll ihop i köket. Där blev han liggande i nästan två dygn innan han hittades av hemtjänsten.

Det finns tre personer i utredningen som alla har varit misstänkta för inblandning i mordet. Utöver Kaj Linna är det en man som vi kallar Bertil och huvudvittnet, som vi kallar Nils.

Den överlevande brodern trodde direkt att det var Bertil som hade överfallit honom. Bröderna hade haft affärer med honom. Bertil anklagade bröderna för att vara skyldiga honom pengar. De tyckte i sin tur att Bertil var hotfull och obehaglig.

Några månader före mordet skulle tvisten lösas. Bertil skickade då sin gode vän Nils som ombud till brödernas gård.

Nils hittade inte i trakten utan blev skjutsad av sin far. Nils kom med ett förslag till uppgörelse. Bröderna accepterade och betalade 80.000 kronor för att få slut på konflikten. Nils fick en del av pengarna.

Bertil blev anhållen som misstänkt för mordet. Han förklarade att han var oskyldig men trodde att mördaren var Kaj Linna.

”Vad är det som gör att ni tror att det är Kaj Linna?” undrade polisen.

”Det måste ni faktiskt prata med (Nils) om”, svarade Bertil.

Nils hade verkligen intressanta saker att berätta för polisen. Han och Kaj Linna var bekanta. Några dagar före mordet skulle Kaj Linna ha berättat att han planerade en ”stöt”. Nils sade sig förstå att det var bröderna i Kalamark som skulle drabbas.

Polisen imponerades av flera detaljer i berättelsen. Kaj Linna påstods ha berättat hur han skulle gå fram till gården på ett skoterspår och att han skulle tejpa ihop en av bröderna. Det stämde bra med vad som verkligen hade hänt.

Efter några dagar kom Nils med en ny märklig berättelse. Dagen före mordet hade han och Kaj Linna tillsammans åkt till Kalamark. Nils hade räknat ut hur han skulle få stopp på Kaj Linnas brottsplaner.

Genom att köra honom till Kalamark skulle Kaj Linna inse att Nils förstod vad som skulle hända. Då skulle nog Kaj komma på bättre tankar.

”Jag ska visa, berätta för Kaj att jag vet vars det här stället är, att jag vet vad han kommer att göra”, berättade Nils i förhör.

Man kan tycka att det var ett konstigt sätt att få stopp på ett brott. Ännu konstigare var att Nils nästan inte mindes något från resan. Ändå blev Nils historia om den så kallade avvärjningsresan polisens och åklagarens viktigaste trumfkort i utredningen.

Bertil, som först misstänktes för mordet, visade sig ha alibi och polisen inriktade sig då helt på att finna bevis mot Kaj Linna.

Själv nekade han bestämt till att ha diskuterat några stöldplaner med Nils och säger lika bestämt att avvärjningsresan aldrig har ägt rum.

Även Nils har kunnat uteslutas som mördare. Tingsrätten funderade ändå över om han inte kunde ha "varit delaktig i planeringen och lagt skulden på Kaj Linna för att skydda någon annan som eventuellt handlat på (Nils) uppdrag". Men trots det blev Nils trodd och Kaj Linna dömdes till livstids fängelse.

Redan i polisutredningen haltar Nils historia betänkligt. När han ska visa för polisen hur avvärjningsresan gick till har han mycket stora problem att hitta rätt väg.

Under rättegångarna ifrågasatte Kaj Linnas försvarare om resan ens varit möjlig att göra. Vid tiden för avvärjningsresan hade två samtal ringts från Nils mobiltelefon.

Det ena gick till en nära anhörig till honom. Det andra gick till den gode vännen Bertil. Samtalen kopplades upp mot två mobilmaster i Piteå och Öjebyn, cirka 20 kilometer från Kalamark.

Nils själv säger att han inte vet något om dessa två samtal. Han menade att mobilen låg på laddning i en annan bil som hans far använde i Piteå. Nils trodde att mobilen av skakningar råkade knappa in det senast slagna numret.

Den versionen stämmer inte eftersom inget av de uppringda numrena tillhörde de senast slagna.

Vice chefsåklagare Mikael Lundquist, som åtalade Kaj Linna för mord, säger till DN att Nils berättelse ändå är trovärdig. Han menar att Nils måste ha ringt samtalen men glömt bort det.

- Hans mobil måste ha varit med på resan till Kalamark, lyder hans förklaring.

När DN undrar om polisen kont­rollerade om det är möjligt att koppla upp sig emot master i Piteå svävar Mikael Lundquist på målet.

- Det är oerhört svårt att kontrollera. Vi har inte gjort det. Uppgifterna kom fram sent under rättegången.

Läs mer: Samlade artiklar om mordet i Kalamark

DN har nu kontrollerat det som polis och åklagare inte gjorde. Mats Nilsson är en av Sveriges ledande experter på mobiltelefoni och arbetar på Tekniska högskolan i Stockholm.

Med hjälp av mätingenjören Hans Nyström har vi på plats mätt vilka master det går att koppla upp sig emot i Kalamark och dess närhet och hur starka signalerna är från respektive mast.

Mätningarna visar att de två masterna som Nils mobil kopplade upp sig emot i första hand ska täcka cent­rala Piteå och Öjebyn.

På vägen mot Kalamark är det fortfarande möjligt att koppla upp sig mot masten i Öjebyn, men det finns flera master som står bättre till. En gsm-telefon söker alltid den bästa uppkopplingen som första alternativ.

Vid OK-macken i Svensbyn, på väg mot Kalamark, är Öjebymasten det sjunde bästa alternativet för uppkoppling.

- Det är ytterst osannolikt att mobilen då skulle koppla upp sig mot Öjebyn, säger Mats Nilsson.

Masten i Piteå är då helt omöjlig att få kontakt med. Sedan blir signalerna från Öjebyn allt svagare för att helt försvinna i Stockbäcken. Där börjar avtagsvägen mot Kalamark som ligger cirka sex kilometer bort.

Nils hade ett mobilabonnemang hos Telia Sonera och det går utmärkt att använda mobilen i Kalamark. Där finns en mast precis i närheten.

Slutsatsen kan bara bli en: Nils befann sig i centrala Piteå eller dess närhet just när han säger att han reste med Kaj Linna till Kalamark.

Advokat Anders Karlsson försvarade Kaj Linna i tingsrätten. Han arbetar nu ideellt med att skriva en resningsansökan.

- Jag bedömer uppgifterna om nyckelvittnets mobilsamtal som mycket viktiga. Det visar att han vid två rättegångar har talat osanning under ed.

Anders Karlsson berättar att uppgifterna om mobilsamtalen kom upp redan i tingsrätten. Då påstod polisen att det var möjligt för Nils att koppla upp sig mot masterna när han befann sig i Kalamark.

- Jag fann då ingen anledning att ifrågasätta uppgifterna.

Känner du dig lurad?

- Ja, det är genomgående att polisen har varit slarvig i den här utredningen. Det borde inte förekomma i en mordutredning. Det beror nog på att man för tidigt har låst sig vid vem som är mördaren.

Läs mer: Kaj Linna kan få rekordstort skadestånd

TV: Kaj Linna: Jag drömmer om att simma och cykla

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.