Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Färre döms för brott under de närmaste åren

Allt färre väntas ställas inför rätta de närmaste fyra åren enligt en ny prognos. Polisen räknar med att redovisa nio procent färre brott till åklagare som i sin tur väntas åtala för färre brott. I slutändan blir det färre personer i fängelse.

Samtidigt som antalet anmälda brott väntas ligga kvar på ungefär samma nivå som i dag så kommer allt färre anmälningar gå vidare till åklagare. Fram till och med år 2019 kommer polisen att redovisa nio procent färre ärenden till åklagare. Allt enligt en ny prognos som de rättsvårdande myndigheterna har tagit fram och som redovisas i senaste numret av Dagens Juridik.

Det är Polisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Sveriges Domstolar och Kriminalvården som har tagit fram rapporten i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå.

Polisens förklaring till minskningen är att brottsligheten har ändrat karaktär. De grova våldsbrotten har minskat medan nätbedrägerier och skadegörelse har ökat. Dessa brott anser polisen vara svårare att utreda.

Under samma period räknar Åklagarmyndigheten med att antalet fall med åtalsbeslut kommer att minska med 14 procent. Antalet brottmål väntas minska med tre procent och de smom döms till fängelse minskar med 7 procent. I fjol satt i genomsnitt nästan 4000 personer i fängelse, år 2019 väntas antalet ha sjunkit till under 3700 personer.

Ekobrottsmyndigheten räknar däremot med en kraftig ökning av antalet åtal, med hela 45 procent.

Samtidigt ökar Sveriges befolkning kraftigt. I hösy väntas det finnas mer än tio miljoner invånare i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.