Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Firar skäggets dag: ”Det har format mig till den jag är”

Mohammed ”Moe” Kassak och Andreas Fransson ser fram emot en massa skäggprat när skägget firas i dag. ”Jag förväntar mig ett kramkalas”, säger Mohammed.
Mohammed ”Moe” Kassak och Andreas Fransson ser fram emot en massa skäggprat när skägget firas i dag. ”Jag förväntar mig ett kramkalas”, säger Mohammed. Foto: Ingrid Borggren

DN gratulerar. Män med skägg är ett vanligt inslag i gatubilden i dag. Barberaren har kommit tillbaka, det finns skäggföreningar och gemenskap. På lördagen firas hårväxten med en egen dag.

Ett stort gäng skäggiga män hoppas på lördagen på finfint väder, åtminstone lokalt över Götgatan i Stockholm. Klockan 13 börjar de sin vandring från Medborgarplatsen till Johanneshov, för att där stråla samman med andra äkta skäggfantaster från hela landet och fira World beard day, mingla, bli inspirerade, få tips om ekologiska skäggprodukter och samla in pengar till välgörenhet.

Två av ”skäggen” är Andreas Fransson och Mohammed ”Moe” Kassak. Två helt olika killar som blivit de bästa vänner genom skägg-gemenskapen. Och då talar vi inte om Söder-hipstrar. Här är skägget den viktiga länken, inte mikrobryggt öl eller juicedrinkar.

Andreas Fransson är entusiasten som arrangerar skäggdagen i Sverige. Vad gör skägget med honom?

– Jag hade social fobi som tonåring, jag kunde inte gå utanför dörren utan att få panikångest. Jag fick läsa in gymnasiet hemifrån. I tjugoårsåldern lät jag skägget växa. Och ju mer det växte, desto säkrare blev jag. Skägget har gett mig större självkänsla och självförtroende.

Andreas skägg växer fritt, det som i tävlingssammanhang heter ”full natural beard” med integrerad mustasch. Han har aldrig besökt en barberare, men använder vax och kammar det.

– Jag har haft olika sorters skägg genom åren, från en fläck på hakan till skäggdreads ner till bröstet. Då ville folk ofta dra i det, och ja, det gör ont, men numera händer det inte, kanske för att det blivit mer vanligt med skägg. Men jag får blickar och komplimanger, säger Andreas.

För Mohammed är skägget en stor del av hans identitet.

– Jag ser på mig själv på ett annat sätt med skägg, det har format mig till den jag är. Det har öppnat portar och jag har träffat vänner i skägg-samhället som jag kommer att ha kontakt med i resten av mitt liv.

Skägg är också en religiös markör för muslimer, som i västvärlden i dag väcker känslor, precis som hijaben. Är det något du märkt av?

– Ja, jag är ju muslim själv, och har märkt att jag får mer blickar än innan jag hade skägg. När jag har mössa på vintern kan jag se lite farlig ut, säger han och ler varmt.

– Mitt skägg har ingenting med min religion att göra, jag tycker att det är snyggt. Om folk tittar så brukar jag le och säga hej. Ofta när jag är ute så kommer någon fram och säger ”jag måste bara säga att jag tycker att du har ett jättefint skägg, har du några tips till mig?” Och jag är social och utåtriktad, så det är väldigt roligt, säger Moe.

När undertecknad var tonåring på 70-talet var skägg oftast förknippat med två helt skilda manstyper, den vänsterradikala mjukismannen och de kriminella medlemmarna i danska motorcykelgäng. De senaste åren har skägg blivit nästan lika vanligt som tatueringar på var och varannan ung man. Är skägget mannens sista utpost i ett alltmer jämställt samhälle?

– Att vara man har ingenting med skäggväxt att göra, det handlar om hur man är mot andra, hur man för sig. Du kan ha världens största skägg, men uppträder du som ett svin så är du inte manlig, då är du ett svin, säger Andreas.

– Jag tror att skägget har blivit en accessoar som vilken som helst. Tidigare skulle det vara slätrakat eller tredagarsstubb, för det var det som var på modet. Nu är det mer att man sparar ut skägget för att man tycker att det kompletteras ens utstyrsel, säger Mohammed.

Gör sig skägg bättre till en viss klädtyp, som flanellskjortor, snickarbyxor och stickade cardigans? Inte alls, säger de. Andreas bär enbart svarta kläder, jeans och t-tröjor, lite rockstil, medan Mohammed helst klär sig i skjorta, gärna med buttondown, kavaj och snygga skor.

– Jag bär det varje dag på mitt jobb, jag tycker att det passar alldeles utmärkt till skägg. Så länge jag håller mitt skägg i schack (han går alltid till barberare) och det är fint format så känner jag mig allra vassast i full kostym, säger Mohammed.

Är skägg en storstadsgrej?

– Absolut inte! Jag kommer från Jönköping, och min tidigare barberare har flera hundra kunder i veckan. Väntetiden är ofta lång, men då tar man en kaffe tillsammans och umgås, säger Mohammed.

Mohammed Kassak & Andreas Fransson

Gratuleras till: Firar skäggets dag, i dag den 3 september.

Mohammed Kassak: 29 år, ljusrådgivare på ett stort företag.

Andreas Fransson: 33 år, annonsansvarig på en facktidskrift.

World beard day startades i Australien och firas för andra året i Sverige.

Välgörenhet är en viktig del i skäggklubbarnas verksamhet. I år går pengarna till The Lions barber collective, som utbildar barberare i att få syn på psykisk ohälsa hos sina kunder. Hos barberaren berättar män saker som de aldrig pratar om annars.

Dålig skäggmat: ”Hamburgare äts numera med kniv och gaffel. Soppa har jag väldigt svårt att äta, och semlor, då är skägget i vägen.” (Andreas)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.