Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Fiskerinäring tyst om fruktad mask

Foto: Tommy Svensson
Den fruktade torskmasken blir allt vanligare i Östersjön. Trots att den kan ge otäcka infektioner hos människor har fiskerinäringen valt att lägga locket på.

– Man är rädd för att det ska få väldigt negativa konsekvenser och att folk ska sluta äta fisk, säger sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd.

Torskmasken heter med ett finare namn Pseudoterranova decipiens. Får man i sig parasiten kan man bli sjuk, kräkas i flera veckor och vid riktig otur kan masken äta sig igenom magsäcken och dyka upp på andra ställen i kroppen. Samtidigt som det är fritt fram att fiska torsk i Östersjön igen, blir den i och med det ökande sälbeståndet allt vanligare i Sverige.

Masken har torsken som mellanvärd och avancerar sedan till sälen som sitt slutgiltiga mål. I och med att både torsken och sälen har ökat i Östersjön, har torskmasken följt med som en otrevlig, objuden gäst.

Sven-Gunnar Lunneryd är sälforskare på kustlaboratoriet vid SLU. Han fick själv en torskmask på tallriken under en måltid i Västervik för en tid sedan.

– Det finns inga rapporter alls om att den är vanlig i Östersjön, så jag blev intresserad och har gått igenom 2 000 fiskar insamlade i just Östersjön. Vi kan se att den är vanlig, säger han till Dagens Nyheter.

Flest torskmaskar finns vid Skånes sydkust och utanför Blekinge och Öland.

Det är också en kunskap som är vitt utbredd bland Lunneryds kolleger på det som till 1 juli i år hette Fiskeriverket, numera Havs- och vattenmyndigheten. Men inga officiella undersökningar har gjorts och inga rapporter har skrivits – Lunneryd har gjort sin studie på fritiden.

Varför kommunicerar inte myndigheterna det här?

– Frågan du ställer är i högsta grad relevant. Man är rädd för att det ska få väldigt negativa konsekvenser och att folk ska sluta äta fisk. Därför vill vi ha mer kött på benen och undersökningarna har inte prioriterats ekonomiskt.

Just det hände 1987 i Tyskland.

– Ett tv-team gick in i en fisk­affär, öppnade buken på en fisk och filmade de äckliga maskarna. Det blev katastrof, fiskkonsumtionen gick ner, det påverkade Sveriges export av sill till Tyskland och fiskaffärer gick i konkurs.

Harry Löfgren, 9, skulle precis äta sin nyfångade blekingetorsk i fredags när han fick en obehaglig överraskning.

– Jag märkte att något rörde sig i såsen. Först trodde jag att det var något som man kunde äta. När jag förstod att det inte var det blev jag lite ledsen.

Harry Löfgren beskriver masken som ”gul och väldigt smal och halvlång, ungefär en centimeter”. Den levde trots att hans pappa hade kokat fisken.  

I stället för färsk torsk fick Harry äta fläsk och blodpudding, men upptäckten av masken avskräcker honom inte från att pilka torsk igen.

– Fast nästa gång ska vi göra filéer och lägga i frysen innan vi lagar till dem, säger han.

Håkan Westerberg är pensionerad avdelningschef på Fiskeriverkets forsknings- och utvecklingsavdelning och har känt till torskmaskens utbredning under flera år.

– Förutom att ge infektioner förstör de också fisken. Det är ett stort problem för fiskindustrin, säger Håkan Westerberg.

Så vad kan man göra?

– Skjuta sälarna.

Kräkningar och buksmärtor

Får man i sig en torskmask kan man få kräkningar, kraftiga buksmärtor, diarré och feber.

Eftersom människan inte utgör en naturlig slutvärd för parasiten upphör symtomen vanligtvis inom två veckor.

Parasiten dör och avstöts spontant inom tre veckor.

I en artikel publicerad av ett chilenskt universitet beskrivs bland annat ett fall från USA, där en man som ätit sushi drabbades av torskmask. Masken hade tagit sig upp från magsäcken via matstrupen och sedan borrat sig ut genom matstrupen och ut i nacken. Enligt artikeln kan masken borra sig igenom magsäcks- eller tarmväggarna och hamna i bukhålan.

Andra exempel som beskrivs är att personer som fått i sig torskmask har känt en kittlande känsla och värk i halsen och slutligen hostat upp levande maskar.

Torskmasken är vanligast runt Skånes sydspets, utanför Blekinge och runt Öland, men den finns också på västkusten.
Om man fryser torsken innan man tillagar den, dör maskarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.