Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

”Fler än man tror vantrivs med monogami”

Foto: Lars Lindqvist
Människor som är kära i flera personer har alltid funnits, även om polyrörelsen i Sverige bara existerat i något decennium. Charlotta Haldén brinner för upplysning. Unga männi­skor ska inte behöva känna sig konstiga för att de blir kära i flera, tycker hon.

Charlotta Haldén har vetat att hon blir kär i flera personer samtidigt sedan hon var tonåring. Till en början trodde hon att det var något fel på henne, men när hon läste ”Kärlekens vägar och villovägar” av Susanne Brøgger insåg hon att det fanns fler som hon. Hon har levt polyliv i femton år men väljer i dag ett mer relationsanarkistiskt förhållningssätt.

– Jag vill inte definiera mina relationer och jag tycker inte om att använda begrepp som ”att vara ihop”. Men det gör det också svårt att förklara för omgivningen vem jag är och hur jag lever, säger Charlotta som är översättare och journalist.

– Just nu kan jag säga att jag har en älskling, en sötnos och ett antal flörtar. Om jag presenterar en relation på en fest kan jag säga ”det här är Kim som jag är kär i”.

Varför kan man inte bara säga att någon är ens kille eller tjej?

– De benämningarna som vi i allmänhet använder när det handlar om romantiska relationer kommer med en massa bagage. De har redan ett innehåll som baseras på samhällets normer om hur relationer ska se ut. Använder man de här termerna så är det också lätt att man bygger in en massa saker i relationen som man egentligen inte vill ska finnas där. Att hitta sina egna ord gör att man i stället kan låta relationen växa fram mer fritt och fylla den med det man själv vill. Låta relationerna växa organiskt, som en sötnos säger, menar Charlotta.

Men hur fungerar polyrelationerna om man får barn?

– Jag känner många personer som har barn och som lever poly. Det är inte ett dugg svårt för barnen att förstå att man kan tycka om flera människor. De är som regel bättre än vuxna på att acceptera det, säger Charlotta.

– Svårigheterna för barnen uppstår genom omgivningens negativa reaktioner, från exempelvis förskolepersonal eller kompisars föräldrar. Men så länge omgivningen inte stigmatiserar föräldrarnas relationer så får barnen inga problem. Jag tror dessutom att det är bra för barn att ha många vuxna, nära relationer.

Det är först under det senaste decenniet som polyrörelsen har vuxit i Sverige. Liksom många andra normbrytande grupper är poly­communityn till stor del nätbaserad. Charlotta har sett rörelsen växa fram.

– Som bisexuell var jag engagerad i RFSL och här träffade jag andra som också var poly. År 2001 organiserade vi de första polyseminarierna på Stockholm Pride. Samma år startade vi den första poly­mejlinglistan.

Ett par år senare la Charlotta och några andra fram en motion om att RFSL skulle börja arbeta för poly, men förslaget gick inte igenom.

– Det var för tidigt. Detta var in­nan hela queerbegreppet hade börjat spridas. Men queerbegreppet har ju breddat hbt-rörelsen och gjort det möjligt att ta in andra saker.

I mitten på 2000-talet började poly-terminologin spridas mer i Sverige och sedan dess har det fullständigt exploderat, menar Charlotta.

– Till skillnad från exempelvis bi-rörelsen så verkar polyrörelsen inte vara beroende av att vissa nyckelpersoner är pådrivande, den lever sitt eget liv. Det verkar som om det är så många personer som känner behov av polyrörelsen på samma gång. Det är nog fler än man tror som inte känner sig hemma i mono­gamin.

För även om många polypersoner ingår i communitys och grupper tror Charlotta att poly är vanligare än man tror även utanför aktivistkretsar.

– Det behöver inte finnas någon teoretisk medvetenhet för att leva poly. Och jag tycker inte att man behöver hålla på och skilja på alla olika begrepp och former av poly. Det kan bli som en tävling om vem som är mest äkta. Det är ju inte så att man är en ”bättre” poly för att man är aktivist än om man är Majsan och Tage i radhuset som har en sorts fyrsamhet med grannparet utan att synas på barrikaderna.

Charlotta är medveten om att det lätt skapas normer även inom en rörelse som polyrörelsen som bryter mot samhällets traditionella normer och hon tycker att man ska akta sig för att försöka framställa polyamori som något som är bättre än monoamori.

Det finns många saker att kämpa för som polyaktivist när det handlar om äktenskapslagar och vårdnadslagstiftning, men det Charlotta brinner för är upplysning.

– Ingen ska behöva känna sig osynliggjord. Och ingen ska behöva känna sig konstig för att hen blir kär i flera personer eller tro att monogami är det enda alternativet. Ingen ska behöva gå igenom skolan utan att höra talas om att det finns alternativ till monogami, precis som ingen i dag går igenom skolan utan att få reda på att det finns alternativ till heterosexualitet.

Charlotta berättar om ett av de tillfällen hon känt sig mest synliggjord som poly.

– När min kusin skulle döpa ett av sina barn stod det ”Till Charlotta med respektive/er” på inbjudan. Vi hade aldrig suttit ner och pratat poly, men hon kände till hur jag levde och för henne var det bara självklart att så skulle det vara. Det var ett fantastiskt erkännande.

Vad tycker du? Skulle du själv kunna tänka dig att leva polyamoröst – eller har du egna erfarenheter? Kommentera nedan!

Polybegrepp

Poly: Paraplybegrepp för olika sätt att ha relationer som inte passar in i den monogama normen. Polyamori, relationsanarki, poly­sexualitet med mera kan få plats under polyparaplyet.

Polyamori:
Från grekiskans ”polys” som betyder ”flera” och latinets ”amor” som betyder ”kärlek”. Förmågan och viljan att ha flera kärleksrelationer samtidigt, med alla inblandades vetskap och samtycke.

Relationsanarki: Ett förhållningssätt som ifrågasätter uppdelningen mellan vänskapsrelationer och kärleksrelationer och inte definierar vissa typer av relationer som viktigare än andra. Handlar också om att inte låta sig styras av regler eller normer om hur relationer ska se ut, utan i stället låta relationerna utvecklas som en överenskommelse mellan de inblandade. Relationsanarkister undviker termer som pojkvän och flickvän eftersom de anses kopplade till normativa förhållanden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.