Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/fler-skjutningar-men-nagot-farre-skots-till-dods-under-2019/

Nyheter

Fler skjutningar – men något färre sköts till döds under 2019

Trots att dödsskjutningarna minskar i antal har det skett fler skjutningar under 2019 än tidigare år. Foto: Johan Nilsson/TT

42 personer sköts till döds i Sverige under 2019, enligt siffror från polisen. Det är en marginell minskning jämfört med 2017 och 2018. Men samtidigt har fler skjutningar ägt rum under året, 334 stycken.

Siffran 42 döda är dock historiskt sett hög. Enligt Brå:s siffror, som i vissa fall skiljer sig åt från polisens siffror, sköts i genomsnitt ungefär 20 personer till döds varje år fram till 2013, när siffran började öka.


– Det har stabiliserat sig på på samma höga nivå som de senaste åren, efter den kraftiga ökningen som var tidigare. Vi hade en dramatisk ökning, men nu ser det inte ut att fortsätta uppåt. Vad det beror på är svårt att säga, säger Manne Gerell, forskare i bland annat kriminologi på Malmö universitet.

Minskningen har framför allt skett i Polisregion väst, som hade tre dödsfall från skjutningar under 2019 jämfört med 10 under 2018. Även Polisregion syd, som inkluderar bland annat Malmö, har sett färre dödsfall jämfört med 2018. I bland annat polisregion Nord och Stockholm har dödsfallen däremot ökat. 

Manne Gerell. Foto: Johan Nilsson/TT

Jämfört med tidigare år har färre skjutningar skett i storstadsområden. Det ökade antalet skjutningar beror istället på en ökning i andra regioner. Den stora ökningen har framför allt ägt rum i Polisregion nord, som gått från tre skjutningar 2017 till 28 skjutningar 2019.


– Det som är intressant är att man kan se en minskning i storstäderna men en ökning i andra delar av landet, Norrland till exempel. Det är en förskjutning från storstäderna, som verkar ha fått koll på problemet eftersom det minskar lite, säger Manne Gerell. 

Beror det på insatserna som gjorts? 

– Det är svårt att säga, men det är väl en rimlig hypotes att man lyckats med något i storstäderna. Om inte annat så har man en längre erfarenhet av att jobba med de här sakerna, och har större resurser att sätta in i de utsatta områdena där skjutningarna sker.


Det är inte bara antalet skjutningar som har ökat i Sverige. Siffror från Brå visar att det hade skett 236 sprängningar fram till den 30 november 2019, jämfört med 162 under hela 2018. 

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell är kritisk mot regeringen som han anser har gjort skjutningar och sprängningar till ”vardagsmat”.


”Det går att lösa problemen. Moderaterna kommer lägga förslag för att underlätta rekryteringen av nya poliser, kraftiga straffskärpningar för att hålla gängkriminella borta från gatorna och bättre möjligheter för Socialtjänsten att ingripa mot ungdomar på glid”, skriver han i en kommentar till DN.