Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Fler vill studera i lågkonjunktur

Högskolan kräver mer pengar av regeringen.
Högskolan kräver mer pengar av regeringen. Foto: Ann-Sofi Rosenkvist
Då luften gått ur marknaden och varsel läggs på löpande band så ökar nu antalet sökande till högre utbildning. Högskolan Väst och Dalarnas högskola har redan märkt en kraftig ökning av sökande och nu kommer krav på mer pengar från rege­ringen.

Varslad, arbetslös? står det på Högskolan Västs hemsida. Lotta Lund är studievägledare på högskolan och tar emot en ökad ström av samtal från oroade som varslats i Trollhättan och närområdet.

– De flesta har familj, barn och hus, och de vill gärna studera men undrar hur de ska kunna överleva på studiemedel – det är kärnfrågan. En del har ju inte heller tillräcklig grundutbildning, säger Lotta Lund.

Men redan i höstas stod det klart att antalet sökande till vårens utbildningar ökat på flera högskolor. I synnerhet små högskolor är tydliga mätare av konjunkturläget. Där märks vändningarna i konjunkturen direkt och framför allt kortare kurser och distanskurser blir allt populärare.

– Vi går tidigt ner vid en högkonjunktur och tidigt upp i antalet sökande vid en lågkonjunktur. I fjol ökade vi antalet helårsstudenter med 14 procent. Och till våren har vi sett en kraftig ökning inom framför allt språk- och teknikkurser som cad/camkurser. Vi har aldrig haft så många helårsstudenter som nu, säger Agneta Stark, rektor på Högskolan Dalarna.
Även sökande till byggutbildningarna har ökat.

– Tidigare åkte alla som kunde hålla i en hammare ner och spikade i Stockholm, men nu har vi ett ordentligt söktryck till de utbildningarna igen, säger Agneta Stark.

Diskussionerna med företag som Stora Enso, Clas Ohlson, SSAB, Banverket och Vägverket pågår också för att högskolan ska vara beredd att hjälpa till med riktade kurser om det behövs.

På Högskolan Väst i Trollhättan är man beredd att med några veckors varsel dra i gång akuta åtgärder med kurser inom exempelvis teknik och projektledning. Till hösten kan det handla om utbildningar som tekniskt basår, produktionsteknik och arbetsintegrerat lärande. Man har sedan tidigare ett nära samarbete med Saab och Volvo Aero. Men man har även presenterat förslag med riktade utbildningar till Volvokoncernen där man anpassat formerna för utbildningen. Volvo väntas ge besked i dagarna.
 

– Vi går ifrån våra klassiska utbildningar något och anpassar utbildningar. Det kan handla om att studera i mer samlade sjok, utnyttja de anställdas kunskaper, anpassa litteraturen, IT-utveckling i produktionen och öka distansundervisningen som form, säger Mats Eriksson, universitetslektor och samordnare i arbetsmarknadsgruppen på Högskolan Väst.
 

Regeringen kommer med posten i dag att få en begäran från rektorn Lars Ekedahl på Högskolan Väst att få 10 miljoner extra i år som ett direkt riktat stöd för att klara fler studenter. När det gäller sena anmälningar till vårens kurser så har det rasslat till ordentligt för Högskolan Väst med 15 procent fler sökande än i fjol vid en mätning under ett par veckor i början av året.

– Vi är beredda att agera väldigt snabbt och vara flexibla, säger Lena Lindé, presschef på Högskolan Väst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.