Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/flera-misstankta-coronafall-kopplade-till-are/

NYHETER

Flera misstänkta coronafall kopplade till Åre

Hittills har ett fall av det nya coronaviruset bekräftats i Åre.
Hittills har ett fall av det nya coronaviruset bekräftats i Åre. Foto: Pontus Lundahl/TT

Allt tyder på att det pågår en smittspridning av coronaviruset i Åre, enligt smittskyddsläkaren Annika Ersson. Sedan region Jämtland Härjedalen på fredagen bekräftat det första fallet i skidorten har ett tiotal personer hört av sig.

– De symtom som de beskriver överensstämmer med sjukdomsbilden vid corona, säger hon.

– Alla som har kontaktat mig under fredagen har rört sig på samma platser vid samma tid som den person som är bekräftat smittad. Min bedömning är att det inte kan vara någonting annat än coronaviruset, säger Annika Ersson.

– De tio som hört av sig berättade att nästan samtliga i deras resesällskap också har insjuknat, vilket ytterligare stärker misstanken om att det är just corona. Det handlar alltså om betydligt fler än de som har kontaktat mig i Sverige, säger Annika Ersson.

Den person som har bekräftats smittad befann sig i Åre förra helgen. Personen besökte en after ski-tillställning där det fanns mycket folk. Annika Ersson uppmanar alla som besökt after ski att vara uppmärksamma på symtom.

– Får du symtom så isolera dig som att det är corona och undvik kontakter tills du varit symtomfri i två dygn. Symtomen kan vara så lindriga som snuva eller halsont, säger Annika Ersson.

Åres värmestugor, där många samlas för att äta lunch, är också en kritisk miljö för smittspridning.

Annika Ersson vädjar till boende och besökare vid turistanläggningarna i Åre att tänka på smittrisken i umgänge med andra. Och hon hoppas att de som planerar att resa till Åre i påsk tänker efter flera gånger och helst väljer att stanna hemma. Med en bekräftad smittspridning har läget förändrats.

Enligt smittskyddsläkaren handlar det inte bara om risken att själv bli smittad. Sjukvården i Åre och Jämtland är dimensionerad för den bofasta befolkningen. Sjukhuset i Östersund ligger en och en halv timmes bilkörning bort. Den som åker tåg riskerar att smitta medresenärer.

På måndag ska Folkhälsomyndigheten träffa regioner och länsstyrelser i berörda Norrlandslän, Dalarna och Värmland för att diskutera om fjällanläggningar ska tvingas hålla stängt.

– Det är inte acceptabelt att driva verksamhet som utsätter medborgarna för risk. Eventuellt ska man förbjuda sådan verksamhet, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlsson vid en presskonferens på fredagen.

Enligt Annika Ersson är det viktigaste just nu att alla förstår att den som är snuvig ska avhålla sig från sociala kontakter. Att bryta mot den regeln innebär att man utsätter andra för hot.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt