Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

FN pekar ut bolag med bas i Sverige – smugglade kol åt Nordkorea

Fraktfartyget ”Kai Xiang”.
Fraktfartyget ”Kai Xiang”. Foto: Ya Ray Yang/MarineTraffic.com

Ett bolag med bas i Sverige pekas ut av FN som inblandat i illegal finansiering av den Nordkoreanska regimen. Bolaget ska ha smugglat Nordkoreansk kol - som belagts med sanktioner av FN till följd av landets kärnvapenprogram.

– Vi fäster stor vikt vid den här rapporten och undersöker uppgifterna, säger Fredrik Nordin presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

FN:s expertpanel, som utreder Nordkoreas brott mot internationella sanktioner, pekar i sin senaste rapport ut ett svenskt bolag. Bolagets namn är överstruket men enligt FN:s utredare ska det svenska bolaget varit inblandat i organiserad smuggling av Nordkoreanskt kol till Vietnamn. 

Med hjälp av falska papper ska bolaget, som beskrivs ha sin bas i Sverige, fått det att se ut som om kolen kommer från Ryssland.

Rapporten från expertpanelen lämnades till FN:s säkerhetsråd i början på mars, men att ett svenskt bolag är utpekat har tidigare inte uppmärksammats.

Enligt rapporten handlar det om en last med 20.000 ton kol som smugglades med fraktfartyget ”Kai Xiang” i slutet på juli. Enligt dokument ska kolet ha hämtats i den ryska staden Vladivostok men ryska myndigheter har för FN bekräftat att fraktfartyget aldrig besökte hamnen de datumen. Sattelitbilder visar enligt FN hur fartyget istället lastar i den Nordkoreanska staden Nampo.

Kai Xiang ägs av ett bolag i Hongkong och hade sitt positionssystem avslaget under de aktuella dagarna.

Dokument visar att fartyget aldrig lade till i Ryssland.
Dokument visar att fartyget aldrig lade till i Ryssland.

Att bryta mot internationella sanktioner är ett brott i Sverige men enligt DN:s uppgifter har svenska myndigheter inte känt till FN:s misstankar mot det svenska bolaget. Något som bekräftas av UD:s presstjänst.

– Vi fäster stor vikt vid den här rapporten och undersöker uppgifterna, men vi har inte fått någon förfrågan från expertpanelen om information om det här företaget, säger Fredrik Nordin presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Enligt Fredrik Nordin är Sverige mycket engagerat i att sanktionerna mot Nordkorea ska fungera.

– Sverige var i höstas värd för ett expertmöte inom EU just för att bidra med tekniska kunskaper om hur man kan genomföra sanktionerna så att de får verkan. Det har varit ett problem att de beslutade sanktionerna inte har genomförts fullt ut, säger Fredrik Nordin. 

Fallet med det svenska bolaget är bara ett av många exempel på hur den Nordkoreanska regimen kringgår de internationella sanktionerna som fastställts av FN:s säkerhetsråd som ett svar på Nordkoreas utveckling av kärnvapen. 

I september i fjol utförde Nordkorea sin sjätte testsprängning av kärnvapen.

Mellan januari och september i fjol tjänade Nordkorea nästan två miljarder kronor på smuggling, enligt rapporten. Pengar som FN misstänker bland annat går till att finansiera kärnvapenprogrammet.

Enligt den svenska Nordkoreaexperten Benjamin Katzeff Silberstein, som är doktorand i asiatisk historia vid University of Pennsylvania, är smuggling en oerhört viktig inkomstkälla för Nordkorea.

–  På grund av sanktionerna är det svårt för Nordkorea att handla med omvärlden på ett öppet sätt. Särskilt efter att sanktionerna stärktes förra året, och Nordkorea inte kan exportera kol och mineraler eller importera olja och bränsle, är det rimligt att anta att smugglingen av sådana varor har ökat. Det är svårt att säga exakt vad pengarna används till, men militären och ledarskapet har alltid första prioritet, säger han. 

I rapporten nämns Sverige tre gånger och bolaget beskrivs som ”baserat i Sverige”.

I Sverige är det Riksenheten för Säkerhetsmål som hanterar brott mot internationella sanktioner. Vice chefsåklagare Hans Ihrman säger till DN att de inte kommenterar vilka mål de har eller inte har.

– Det är varje FN-lands ansvar att se till att företagen följer sanktionerna, så det kan vara läge för svenska myndigheter att se över sina rutiner, säger Benjamin Katzeff Silberstein.

DN har varit i kontakt med ledaren för FN:s expertpanel, Hugh Griffiths, som avböjt att kommentera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.