Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 05:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/fn-rapport-om-hammarskjoldkraschen-aktualiserar-sapokritik-fran-1961/

Nyheter

FN-rapport om Hammarskjöldkraschen aktualiserar Säpokritik från 1961

Alla 16 ombord på FN-planet, varav nio svenskar, omkom när planet kraschade vid midnatt 17–18 september 1961. Foto: TT

Flera tidigare okända foton med misstänkta kulhål i Dag Hammarskjölds kraschade flygplan har överlämnats till FN. Redan 1961 kritiserade svenska Säpo i en hemlig rapport att haveriutredarna inte letade efter kulhål i planet.

DN har tillgång till en Säporapport daterad den 22 november 1961, knappt två månader efter kraschen med Hammarskjölds fyrmotoriga DC-6:a. Rapporten skrevs av kriminalkommissarie Otto Danielsson som sänts ner till Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia) för att på plats bevaka haveriutredningen. 

Otto Danielsson var kommissarie vid Statspolisen, dåvarande Säpo, och blev två år senare berömd när han avslöjade storspionen överste Stig Wennerström.

I den 43 sidor tjocka rapporten från Ndola ägnade Danielsson ett särskilt avsnitt åt att rhodesierna inte letat efter kulhål i planet.

”Någon systematisk undersökning av vrakdelarna med tanke på eventuell förekomst av kulhål eller skador av granat- eller raketsplitter företogs inte av de rhodesiska myndigheterna”, anmärkte han.

Rapporten från Säpos föregångare Statspolisen skrevs knappa två månader efter kraschen. Foto: Polisen

När Otto Danielsson och de övriga utsända svenskarna på haveriplatsen i Ndola krävde mer omfattande undersökningar så avfärdades det, enligt Danielsson: 

 ”Detta är en vanlig flygolycka och ingen olycka med politisk anstrykning”, svarade den brittiske brittiske flygofficeren E Evans som var medlem av haverikommissionen.

Svenskarna krävde, erfar DN, att man skulle provskjuta mot den kraschade DC-6:an och för att se hur skotthålen såg ut. Detta vägrade rhodesierna. Den 28 oktober 1961 genomfördes på svensk begäran ändå till slut några provskjutningar mot ”metallplåtar” i regi av den rhodesiske kriminalpolisen Michael Cary, enligt Danielssons rapport.

Det är några av Michael Carys efterlämnade fotografier som FN:s utredare fått, och som redovisas i den nya rapporten. 

Otto Danielsson beskrev i sin rapport hur de skador som uppstod på plåtarna vid vissa skjutvinklar ”uppvisade egendomliga formationer, och det torde i många fall vara svårt att vid okulärbesiktning avgöra, på vad sätt en sådan skada uppkommit”. 

Resultatet av provet var inte vad rhodesierna väntat sig:

”Det verkade som om den i Lusaka så självsäkre Evans blev betänksam då han såg dessa skottskador. Fotografier togos och Cary lovade att protokoll skulle upprättas över provskjutningen”. 

Men något sådant protokoll har inte återfunnits. Av de bilder som Cary sparade och som FN nu fått är det, erfar DN, fyra som är intressanta. 

Det första fotot visar runda skotthål i en metalldel mot bakgrund av ett bord, och på baksidan har fotot den rhodesiska polisens stämpel. De tre andra är tagna på kraschplatsen. De visar delar av planets tredje motor, en bit av höger vinge samt ett membran. All tre har liknande, runda, hål som på den första bilden.

Bland Carys bilder finns däremot inte några kulhål med de ”egendomliga formationer” som bildades vid olika skjutvinklar under skjutproven. De runda skotthålen på fotona ser i stället ut som som när ett gevär och en pistol avlossas rakt framför plåten, erfar DN.

I 13 olika punkter summerade Otto Danielsson alla allvarliga brister i utredningen. Punkt 5 tog upp att rhodesierna aldrig lät erfaren kriminalexpertis ”systematiskt och noggrant” undersöka skador från beskjutning vilket ”med rätta kan kritiseras”.

Läs mer: 

FN-rapport: Hammarskjölds död troligtvis inte olycka – nya foton visar kulhål

”Det vore bara väldigt skönt att få reda på vad det var som verkligen hände”

Nya teorin: Tysk stridspilot kan ha orsakat Hammarskjöld-krasch