Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/forfattaren-p-d-james-ar-dod/

Nyheter

Författaren P D James är död

P. D. James blev 94 år gammal. Bild: REX/Geraint Lewis

Den brittiska deckarförfattaren P. D. James har avlidit, 94 år gammal. Hon är känd för sina böcker om polisen Adam Dalgliesh.

Enligt hennes agent dog hon fridfullt i hemmet i Oxford, uppger BBC.

”Det här är en mycket ledsam dag för oss på Faber. Det är svårt att uttrycka vår djupa sorg över att förlora P D James, en av världens största författare och en av Fabers författare sedan hennes första publikation 1962”, uppger hennes förlag Faber and Faber i ett uttalande.

P D James, vars initialer står för Phyllis Dorothy James, debuterade som författare 1962 med romanen ”Cover her face” (Slut hennes ögon) och har skrivit totalt 20 böcker. De flesta har filmats och sänts på tv.

Författaren föddes i Oxford. Som 21-åring gifte hon sig med Ernest White och paret fick två döttrar tillsammans. Hon arbetade med sjukhusadministration.

Det internationella genombrottet kom 1980 med ”Innocent Blood”, som gjorde att hon kunde lämna sjukhusjobbet.

– I början av veckan var jag ganska fattig och i slutet av veckan var jag det inte, har hon tidigare sagt enligt The Guardian.

Några av hennes mest kända böcker är ”The Children of Men”, ”The Murder Room” och ”Death Comes to Pemberley”.

James har fått ett flertal utmärkelser, bland andra ”International Crime Writing Hall of Fame” (2008), ”Grand Master Award from Mystery Writers of America” (1999) och ”Diamond Dagger” (1987).

Förra året sade författarinnan till BBC att hon arbetade på ytterligare en kriminalroman.

– Med åldern blir det mycket svårt. Det tar längre tid att få inspiration, men grejen med att vara författare är att du måste skriva, sade hon.