Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Förre skattechefen dömer ut grekiska skatteverket

– Den grekiska myndigheten är i mycket sämre skick än vad världen tror, säger Skatteverkets tidigare chef, Mats Sjöstrand.
– Den grekiska myndigheten är i mycket sämre skick än vad världen tror, säger Skatteverkets tidigare chef, Mats Sjöstrand. Foto: Nicklas Thegerström

Skatteverkets förre chef Mats Sjöstrand varnar för att Grekland inte klarar nya skattekrav.

– Förvaltningen är i mycket sämre skick än vad man tror och landet behöver internationell hjälp för att bygga en ny myndighet, säger han.

Att få in mer skattepengar till landet är en nyckelfråga i den grekiska krisprocessen. Nu varnar svenska Skatteverkets förre chef Mats Sjöstrand för att förväntningarna är för högt ställda.

Han följde under ett år den grekiska skatteindrivningen på nära håll och det han såg var en hög grad av inkompetens, korruption och brist på politisk vilja att göra några reella förändringar av verksamheten.

– Det spelar inte någon roll vad långivarna kräver om skattefrågorna. Myndigheten är i mycket sämre skick än vad världen tror, säger Mats Sjöstrand.

Sommaren 2013 blev han kontaktad av den internationella valutafonden, IMF, och ombedd att ingå in en grupp rådgivare som skulle hjälpa den nya grekiska skattemyndighetens chef. Mats Sjöstrand och en irländsk kollega, med tillsammans 80 års erfarenhet av skatteindrivning, var det internationella inslaget i stödgruppen. Tre grekiska experter fanns också med.

– Uppdraget var att stödja chefen som skulle göra en modernisering av myndigheten, berättar Mats Sjöstrand.

– Vad vi fick se var att situationen i landets skatteförvaltning var långt sämre än vad IMF hade trott. Att korruptionen var utbredd var väl känt men att kompetensen saknas är inte lika känt, fortsätter han.

Som ett exempel nämner han att myndigheten lade stor kraft på att kontrollera att de som transporterar varor har rätt papper med sig.

– Det är gammeldags fysiska kontroller som vi vet är meningslösa. Det gäller att se till att det finns redovisning och bokföring i företagen, konstaterar Mats Sjöstrand.

Fastighetsregister och andra register som är spridda på flera håll gör det svårt med en fastighetsskatt. Till det kan läggas att många anställda saknar rätt kompetens och att chefen för skattemyndigheten själv inte kan bestämma vilka som ska anställas.

I förhandlingarna om de grekiska skulderna är skattefrågan en central del. Från IMF, EU-kommissionen och den europeiska centralbanken ECB har funnits ett krav på ett antal åtgärder. En enhetlig moms är ett exempel, olika åtgärder för att medborgare inte ska slippa inkomstskatt, och nya skatter som på tv-reklam och lyxbåtar är ytterligare förslag.

Mats Sjöstrand menar dock att långivarna gjort en felbedömning när de kräver snabba förändringar på mycket kort tid.

– I dagsläget man kan nog fatta vilka beslut som helst men myndigheterna klarar inte av att genomföra dem, säger han.

Det krävs flera åtgärder för att få ordning på skatteindrivningen i landet. Att korruptionen måste bort är en viktig del men det räcker inte, menar Mats Sjöstrand.

– Det måste finnas en vilja från grekisk sida att bygga en helt ny institution. Det krävs en grupp på 5– 10 greker som är besjälade av en förändring och som även behöver internationell hjälp, säger han.

Även om det var IMF som tog kontakten så blev hans uppdrag på privat basis och han fick ingen ersättning förutom resor och boende betalt. Efter ett tiotal möten tog uppdraget slut förra sommaren när den dåvarande skattechefen fick sparken.

– Det var ett totalt omöjligt uppdrag. Chefen var isolerad och utsatt för politiska påtryckningar och man ville från politiskt håll inte genomföra några verkliga förändringar. Det kändes som om man väntade på att allt skulle återgå till det normala. Det internationella samfundet hade inte fattat hur illa det var, sammanfattar Mats Sjöstrand det han var med om.

Personfakta. Mats Sjöstrand

Ålder: 67 år.

Chef för Skatteverket under åren 1999-2009

Arbetat med flera statliga utredningar.

I dag är han ordförande i Trafikverkets styrelse, högskolan i Gävle och Sveriges författarfond.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.