Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Försenad poliskommendering till EU-mötet i Göteborg

Other: Thomas Johansson

Poliskommenderingen till EU-toppmötet i Göteborg har försenats. 

Anledningen är meningsskiljaktigheter mellan polisledningen i Göteborg och NOA, polisens Nationella operativa avdelning, om hur många poliser som ska skickas till Göteborg och när de ska vara i tjänst. 

–Det har varit en förvaltningsrättslig sätesförlossning att få runt det här, säger polischef Erik Nord. 

På torsdag nästa vecka inleds EU-toppmötet i Göteborg. Exakt hur många poliser som kommer att finnas på plats är inte officiellt. Enligt polischef Erik Nord har organisationen sedan länge planerat för "storm". 

- En av lärdomarna från EU-toppmötet 2001 var att det är betydigt svårare att skala upp en insats jämfört med att skala ner. Vi räknade med "storm" och planen har hela tiden varit att dimensionera ner insatsen om hotbilden inte skulle vara så stor som vi trodde, säger han. 

Analyser från Säkerhetspolisen och polisens egen underrättelsetjänst visar att risken för våldsamheter är låg. 

Det har försenat kommenderingen. 

- Vi har fört en lång dialog med NOA (Nationella operativa avdelningen). Den har varit komplicerad. Vi var helt ense om att vi skulle dra ner insatsen. Vi kom med varsitt förslag. Sen blev det ett jack i skivan. Vi fick inte allt vi önskade. Det kapades i tid på ett sätt som vi inte förstod. Det innebar att flera poliser skulle resa ner samma dag de skulle börja jobba och det tog tid att reda ut. Det har varit en förvaltningsrättslig sätesförlossning att få runt det här. Men igår diskuterade vi igenom hela kommenderingen och nu pågår ett intensivt arbete ute på regionerna för att bemanna den här kommenderingen, säger Nord. 

Enligt uppgifter till DN finns intern kritik mot den utdragna processen. 

- Det är sent, det håller jag med om. NOA har ansvar för att polisverksamheten i resten av Sverige ska fungera. Vi har ett ansvar för att klara vårt uppdrag under EU-toppmötet. Det ligger en friktion i det här. 

En poliskälla säger till DN att bemanningen under mötet dragits ner "kopiöst".

- Det är en väldigt nedskuren insats som kommer att göras. Händer det något finns risk att vi inte räcker till. 

Erik Nord säger till DN att polisen sannolikt känt till om någon eller några planerat för större våldsamheter under mötet.

- Den som tänker ge sig på mötet eller deltagarna får ägna sig åt väldigt avancerad planering. Varken Säpo eller vår egen underrättelsetjänst ser att risken är så stor. 

Hur säker är hotbildsanalysen?

- Man kan inte friskriva sig från någonting, men vi ser ingenting i dag som tyder på större våldsamheter, säger Erik Nord.

Håkan Wall, polismästare och enhetschef för Nationella operativa avdelningen, säger att avdelningen fattat beslutet om förstärkningen efter sedvanliga rutiner där de gått igenom kvalitetssäkrade hotbilder och analyser.

– Det är viktigt för NOA att titta på helheten. Det ska finnas en rimlig polisverksamhet i hela landet, även utanför EU-toppmötet. Vår slutsats är att vi fattat beslut om en väldigt stor polisförstärkning till Göteborg. Från och med måndag börjar poliser att bege sig till Göteborg för att verkställa det fattade beslutet, säger han.

Hur många poliser kommer att arbeta under toppmötet?

– Exakta siffror är ju en del av det polistaktiska upplägget så jag kommer inte gå in på några detaljer om hur många polisregion väst bemannat och hur många som kommer skickas dit. Men så vitt jag vet är det den största polisförstärkning vi beslutat om sedan USA:s president Barack Obama var i Sverige, säger Håkan Wall.

Förstår du oron hos polisregion väst?

– I det här sammanhanget har vi olika roller. Noa måste alltid titta på helheten. Erik Nord är ansvarig för genomförandet, NOA har ansvar för helheten i hela Sverige. Det måste vara en skälig avvägning mellan behovet för EU-toppmötet och hela Sverige, säger han och fortsätter:

– I kontexten med sprängningen av entrén till polishuset i Helsingborg, gängskjutningar på flera håll i landet och skjutningar mot en polis bostad i Västerås måste vi göra en helhetsbedömning och göra en rimlig avvägning. Min uppfattning är att NOA har gjort det i detta ärendet utifrån det underlag vi har i dag. Men som med allt polisarbete kan det fattas nya beslut om vi får ny information, säger Håkan Wall.

Han berättar vidare att polismyndigheten beslutat om en nationell särskild händelse som startar på måndag. 

– Den nationella händelsen syftar till att säkerställa att det finns en rimlig polisnärvaro i övriga polisregioner och för att man ska kunna fatta beslut om omdisponering av polispersonal för övriga Sverige om det händer något, säger Håkan Wall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.