Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Försvaret gav medvetet fel uppgift om positioner

Foto: Försvarsmakten

Alla de tre positioner som Försvarsmakten gav för de tre observationer som offentliggjordes på en karta i söndags är ungefärliga. Och mest ungefärlig är positionsangivelsen för den bild av ett ubåtsliknande torn som sägs vara tagen i Jungfrufjärden i söndags förmiddags.

Anledningen till att Försvarsmakten spred de felaktiga uppgifterna till medier och allmänhet är att man inte ville berätta allt man vet för en eventuell främmande makt:

- Under en pågående underrättelseoperation har vi valt att inte gå ut med exakta positionsangivelser av rent operativa skäl. Och med tanke på att föremålet rör sig är den exakta positionen inte av avgörande betydelse för den som betraktar det i ett senare skede, säger konteramiral Anders Grenstad, ställföreträdande chef för Försvarsmakten insatsledning, och säger att hans avsikt inte varit att vilseleda medierna.

- Med större öppenhet mot medier och allmänhet måste vi även fokusera på den verksamhet vi bedriver och inte ge en eventuell motståndare några fördelar. Min plan är att när vi avslutat den här operationen ska vi ge så mycket information vi bara kan så långt sekretessen medger.

– Jag skulle ha varit mycket tydligare vid presskonferensen i söndags, och pekat på att alla tre ringarna på kartan är ungefärliga positioner. Det sade jag inte utan jag talade om observationer. Jag borde sagt att de här tre observationerna skedde i närområdet. Misstaget är mitt, säger en självkritisk Anders Grenstad.

På frågan om hur ungefärliga positionerna är svarar Anders Grenstad att den tredje, den i Jungfrufjärden, är mest ungefärlig.

Men det var i Jungfrufjärden?

– Om vi säger så här: Det var i Jungfrufjärden och dess närhet. Följer man Ornö nedåt på västra kusten är det på Ornös insida. Men vi ville ha fokus på Jungfrufjärden med våra operativa enheter, och vi ville ha allmänhetens fokus där. För tre fyra timmar senare vet vi inte var någonstans den är. Vi vet bara en sak: den är inte på samma punkt, säger Anders Grenstad

Anders Grenstad lägger till att han fortfarande anser att observationen, gjord av en man som under måndagen anonymt låtit sig intervjuas av Aftonbladet, är mycket trovärdig.

– Han beskrev väldigt väl vad han gett oss för information. En väldigt trovärdig källa med sinnesnärvaro nog för att även ta en bild, konstaterar Anders Grenstad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.