Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Försvarsminister Hultqvist i rysk-georgisk konfliktzon: ”Små nationer måste hålla ihop”

GEORGIEN. Det har gått nästan tio år sedan kriget mellan Georgien och Ryssland. Men fortfarande är en femtedel av Georgien ockuperat av ryssarna – en frusen konflikt där ett mystiskt dödsfall nu höjer temperaturen. Förra veckan åkte försvarsminister Peter Hultqvist (S) till konfrontationslinjen där 19 svenskar tjänstgör under EU-flagg.

Georgiens krig med Ryssland bröt ut i augusti 2008 och varade i fem dagar. Numera är konflikten nästan bortglömd – men den är långt ifrån över. Det framgår under försvarsministerns besök vid gränsen till Sydossetien, en av de två republikerna som brutit sig ur Georgien.

Det är det första besöket av en svensk försvarsminister i Georgien någonsin – och DN fick en exklusiv möjlighet att följa med.

Färden till gränsen startar i Georgiens huvudstad Tblisi, där moderna lyxhotell för de allt fler turisterna har vuxit upp intill slitna bostadshus från Sovjettiden. 

Det spirande välståndet märks i trafikköerna med moderna personbilar. På landsbygden blir trängseln av annat slag när kortegen med försvarsminister Hultqvist tvingas bromsa för trippande åsnor och råmande kor på vägbanan.

Strax före gränsen blir det stopp: byte av fordon. Här tar EUMM, European Union Monitoring Mission, över värdskapet. Det är EU:s observatörsstyrka för Georgien med 200 internationella deltagare, just nu 19 svenskar. 

Situationen påminner om 1990-talets Jugoslavienkrig: bergsterräng, observatörer i  ljusblå västar, nedgrävda bunkrar, personal i uniform på bägge sidor om gränslinjerna. Stämningen vid gränsen är nervös och spänningen har höjts de senaste veckorna.

Situationen påminner om 1990-talets Jugoslavienkrig.
Situationen påminner om 1990-talets Jugoslavienkrig. Foto: Anders Hansson

– Detta är en konflikt som inte uppmärksammats lika mycket internationellt som den i Ukraina. Det beror på att stabiliseringen här lyckats till viss del. Vi har inte väpnade strider. Men det finns en risk för ökad spänning. Därför är vi här för att dämpa den, förklarar Erik Høeg som är dansk diplomat och chef för EUMM.

Ryska trupper skulle enligt eldupphör-avtalet från augusti 2008 lämna Georgien. Men vi ser hur Ryssland byggt en stor bas för 100 beväpnade gränsvakter ur den ryska säkerhetstjänsten FSB. Nitton sådana gränsförläggningar har uppförts i Sydossetien. Där har Rysslands reguljära armé dessutom en bas för 4.000 modernt utrustade soldater – endast några mil från Tblisi.

Nyligen har det fåtal skolor i Sydossetien som har georgiska som modersmål fått direktiv att gå över till ryska, med start i de lägsta årskurserna.

– Det som sker är en är en ökad säkerhetsmässig, ökad social integration och nu också en ökad russifiering av utbildningssystemet, konstaterar Erik Høeg.

Erik Høeg från EUMM visar runt den svenske försvarsministern.
Erik Høeg från EUMM visar runt den svenske försvarsministern. Foto: Anders Hansson

EU och det internationella samfundet erkänner inte Sydossetien och Abchazien. De bägge utbrytarrepublikerna hindrar i sin tur tillträde för EUMM:s personal.

Bron över floden spärras vid den bortre änden av taggtråd där en grön skylt markerar var Sydossetien satt upp gränsen. Ortsbor på denna sida, den georgiska, som vill fortsätta att fiska eller bada i floden grips av de ryska vakterna, straffas med höga böter och vid tredje överträdelsen med fängelse.

Här i Odzisi finns den enda gränsövergången till Sydossetien från områden som kontrolleras av regeringen i Tblisi. Georgien erkänner inte gränsen och har ingen vaktkur, medan Sydossetiens byggnad med stängsel, taggtråd och olika övervakningssystem påminner om en checkpoint vid Berlinmuren. Vi fotograferar den på avstånd samtidigt som en rysk gränssoldat med pälsmössa kliver fram till gränsbommen och i gengäld fotograferar oss.

Georgien erkänner inte gränsen och har ingen vaktkur, medan Sydossetiens byggnad med stängsel, taggtråd och olika övervakningssystem påminner om en checkpoint vid Berlinmuren.

– Det är en intressant upplevelse att komma till en sådan här plats för att se den med egna ögon: Ryssland har arrangerat nitton olika baser runt en sorts gränslinje för att få det att framstå som en egen nation med flagga och annat. Det är väldigt viktigt att EU-missionen finns här och vi kommer att fortsätta med vårt deltagande, säger Peter Hultqvist.

Normalt passerar 300-400 georgier varje dag gränsövergången. De är internflyktingar från 2008 som har specialtillstånd för att hälsa på släktingar eller bedriva handel i mindre skala. Men i dag är övergången helt öde – ingen vill passera ut eller in. Orsaken är ett kontroversiellt dödsfall för två veckor sedan. 

Den 22 februari klockan 07.30 passerade den georgiske frukt- och grönsakshandlaren Archil Tatunaskhvili här, på väg in i Sydossetien. Där inne greps han av myndigheterna och avled, enligt dem av en hjärtinfarkt. Men kroppen har inte återlämnats och de två andra georgier som reste in och greps samtidigt med Tatunaskhvili tillåts inte lämna Sydossetien.

Vilda rykten sprids på bägge sidor om gränsen. Många i Georgien vägrar tro att den 32-årige Tatunaskhvili, som tjänstgjort som soldat i Irak och Afghanistan, skulle ha dött av hjärtinfarkt. Och vid gränsövergången har trafiken på grund av dödsfallet upphört.

– Det är en mycket, mycket allvarlig konsekvens. Många som normalt skulle korsa gränslinjen varje dag är rädda. Vi har historiskt inte haft så få passager. Det är en konflikt med stigande spänning och det är bekymmersamt för lokalbefolkningen, säger Erik Høeg som tillägger:

– Både i Tblisi och i resten av Georgien är det stor uppståndelse kring frågan. Det skapar spänningar och retoriken är rätt så dramatisk. Vi har uppmanat Sydossetien att lämna tillbaka liket till familjen snarast möjligt så att spänningarna kan minska.

Archil Tatunaskhvilis död har också berört Peter Hultqvist som säger: 

– Det som har hänt i Georgien är i strid mot internationell lag och rätt. Det är viktigt att komma ihåg det. Vi har de senaste veckorna sett hur den georgiske medborgaren dödades och det är ett oerhört spänt läge. Jag har framfört våra kondoleanser till presidenten, premiärministern och försvarsministern.

Tidigare under sitt besök förvånade Hultqvist sina värdar genom sin önskan att tala till georgiska soldater på en bas, något som inte skett vid tidigare ministerbesök. ”Mycket intressant”, tyckte en av soldaterna. I ett anförande i Tblisi slog Hultqvist fast att den aggressiva ryska regimens agerande i Ukraina och Georgien är den största utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen och varje stats rätt att fatta sina egna beslut.

Peter Hultqvist bad om att få tala till georgiska soldater under sitt besök.
Peter Hultqvist bad om att få tala till georgiska soldater under sitt besök. Foto: Anders Hansson

– Peters besök är mycket viktigt, säger Georgiens försvarsminister Levan Izoria vars första utlandsresor på posten gick till Finland och Sverige.

Georgien har i likhet med Sverige nyligen återinfört värnplikten. Den svenska Försvarsberedningens förslag om ett modernt totalförsvar för krig har Levan Izora läst. Och Hultqvists besked här att Sverige ska delta i nästa års Nato-Georgien-övning välkomnas av Levan Izora som säger:

– Vi står inför samma hot, från Ryssland. Det är vår skyldighet att diskutera gemensamma sätt att möta det hotet. Konceptet om ett totalförsvar är ett av ämnena Det gäller att vara stark nog att undgå en attack. Små nationer har inga ambitioner att bli militariserade, utan vi vill endast kunna försvara oss.

På planet hem mot Sverige svarar Peter Hultqvist på varför det är så viktigt att besöka Georgien:

– Små nationer måste i den här oroliga tiden, där folkrätten ifrågasätts, hålla ihop.

Läs mer: Misstänkta krigsbrott i Georgien utreds

Bakgrund

Georgien har 3,7 miljoner invånare,  i utbrytarepublikerna Abchazien 240.000 och i Sydossetien 75.000.

Det rysk-georgiska kriget i augusti 2008 inleddes med ett georgiskt anfall mot Tschinvali, huvudstad i Sydossetien. Ryssland gick in i kriget på separatisternas sida och anföll längre in i Georgien.

Efter fem dagars strid blev det vapenvila. Ryssland och ett fåtal länder erkände Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Men en överväldigande majoritet av världens länder anser att de är ockuperade delar av Georgien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.