Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 08:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/fortalsprocessen-mellan-johan-lundberg-och-dn-avslutad/

NYHETER

Förtalsprocessen mellan Johan Lundberg och DN avslutad

DN och Johan Lundberg har sedan i höstas haft en pågående rättstvist. Genom detta tillkännagivande, där DN tar avstånd från och beklagar de felaktiga tolkningar av DN:s publiceringar som gjorts, har nu tvisten avslutats.

Johan Lundberg har stämt DN för förtal, eftersom han tolkat DN:s publiceringar i den tryckta tidningen och på webben den 7 och 8 oktober 2018 ”Hyrde ut kontor till SD och lyxvilla till ambassadören” samt en debattartikel den 17 och 18 oktober 2018 ”Sverige behöver lagstiftning mot ryska köp av känsliga fastigheter” som att DN lämnat uppgift om att han i) sympatiserar med och stöder SD samt partiets politik ii) främjar ryska intressen att flytta fram sina positioner i Sverige samt iii) utgör ett potentiellt hot mot svenska säkerhetspolitiska intressen. DN har bestritt Johan Lundbergs talan och anser att publiceringarna bara ska bedömas utifrån de uppgifter de verkligen innehåller.

DN tar avstånd från den spekulativa och för Johan Lundberg felaktiga tolkningen.

DN har inte menat att beskriva Johan Lundberg såsom han – och andra enligt vad Johan Lundberg erfarit – läst DN:s publiceringar. DN ifrågasätter inte att en sådan felaktig tolkning som anges ovan orsakat honom skada och tidningen beklagar detta uppriktigt.

Johan Lundberg har förklarat att han accepterar detta tydliggörande från DN:s sida. DN och Johan Lundberg lägger därmed, utan ytterligare åtgärder eller förpliktelser, denna tvist bakom sig.

DN välkomnar att parterna kunnat reda ut denna tvist och inte vidare behöver belasta rättssystemet ytterligare med frågan.

Peter Wolodarski
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt