Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Nutidsorienteringen 2011

Dagens Nyheters Nutidsorientering är en kunskapstävling med mer än 70-årig tradition. Testet skrivs den första tisdagen i oktober varje år av klass 7-9. Klarar du DN:s nutidsorientering?

1 av 35

Landet? Ett av våra grannländer skakades av ett terrordåd i somras. En bilbomb exploderade i huvudstaden Oslo, och strax därefter sköts många ungdomar till döds på ett politiskt läger på Utøya. Vilket är landet?

Nästa fråga

2 av 35

Medaljen? Det gick bra för Sverige i fotbolls-VM i Tyskland. Vilken medalj fick landslaget?

Nästa fråga

3 av 35

Partiledaren? Mona Sahlin var partiledare för Socialdemokraterna i fyra år. I mars valdes hennes efterträdare. Vad heter han?

Nästa fråga

4 av 35

Metallen? I ekonomiskt osäkra tider väljer många att investera sina pengar i denna metall som de flesta av världens centralbanker har en reserv av i sina valv. Det gäller även Sveriges riksbank. Vilken metall handlar det om?

Nästa fråga

5 av 35

Sveriges statschef? Sveriges statschef har utsatts för kritik under året. Detta sedan hans vänner påstås ha haft kontakter i kriminella kretsar. Vem är Sveriges statschef?

Nästa fråga

6 av 35

Artisten? Låtarna ”Jag kommer” och ”Välkommen in” från skivan ”Satan i gatan” har spelats flitigt på radio under hela året. Vad heter artisten?

Nästa fråga

7 av 35

Ärkefienden? I somras kom den åttonde filmen om Harry Potter. I den utkämpas slutstriden mellan Harry Potter och hans ärkefiende. Vad heter Harry Potters ärkefiende?

Nästa fråga

8 av 35

Staden? För 50 år sedan påbörjade Östtyskland bygget av en mur. Den blev en symbol för splittringen mellan öst och väst under kalla kriget. Vilken stad delades av muren?

Nästa fråga

9 av 35

Valutan? Den ekonomiska krisen har fortsatt för många EU-länder under 2011. Många tror att valutasamarbetet EMU är hotat. Vad heter den gemensamma valutan inom EMU?

Nästa fråga

10 av 35

Simmaren? I sommarens VM-tävlingar i Shanghai tog en svensk simmare ett silver och ett guld. Vem är simmaren?

Nästa fråga

11 av 35

Kryddan? Den här kryddan, som kommer från en rot, var länge vanligast i svart godis. Nu har den blivit trendig i kockvärlden och används i matlagning för att ge spännande och oväntade smakupplevelser. Vad heter kryddan?

Nästa fråga

12 av 35

Tavlan? På den här tavlan finns konstvärldens mest berömda och analyserade leende. Nu tror arkeologer i Italien att de har funnit modellens kranium. Det finns planer på att försöka återuppbygga ansiktet med det gåtfulla leendet. Vad kallas tavlan?

Nästa fråga

13 av 35

Myndigheten? Sveriges regering har fått kritik för förändringar i sjukförsäkringen. Medier har uppmärksammat flera fall där svårt sjuka personer har nekats ersättning. Vad heter myndigheten som betalar ut sjukpenning?

Nästa fråga

14 av 35

Träningsformen? Trender kommer och går även bland motionärer. Det senaste året har en träningsform som inspirerats av latinamerikansk dans och musik blivit mycket populär. Vad heter träningsformen?

Nästa fråga

15 av 35

Boken? Författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren har skrivit en av årets mest hyllade ungdomsböcker. Den handlar om sex tonårstjejer som tillsammans upptäcker att de är häxor. Vad heter boken?

Nästa fråga

16 av 35

Ledaren? Den 11 september var det tio år sedan terrornätverket al-Qaida kapade flygplan och attackerade byggnader i USA. I år dödades al-Qaidas ledare av en amerikansk specialstyrka. Vad hette ledaren?

Nästa fråga

17 av 35

Bolaget? Sveriges järnvägstrafik drivs huvudsakligen av ett statligt bolag. Under de senaste vintrarna har bolaget fått kraftig kritik på grund av förseningar och andra problem. Vad heter det statliga bolaget?

Nästa fråga

18 av 35

Artisten? Den här svenske hiphop-artisten är rädd för mörkret, om man ska tro titeln på hans senaste skiva. I hans artistnamn finns namnet på en förort till Stockholm. Vad heter han?

Nästa fråga

19 av 35

Landet? I våras utbröt kraftiga protester mot de sittande regimerna på flera håll i Nordafrika och Mellanöstern. I ett av länderna har internationella styrkor ställt sig på rebellernas sida i kampen mot diktatorn Muammar Khaddafi . Vilket är landet?

Nästa fråga

20 av 35

Titeln? Flera partier i riksdagen har bytt eller ska byta ledare. Miljöpartiet gjorde sitt skifte före sommaren, när Åsa Romson och Gustav Fridolin tog över. Men Miljöpartiets ledare kallas något annat än partiledare. Vad kallas de?

Nästa fråga

21 av 35

Filmen? Alicia Vikander spelade ”Jossan” i tv-serien ”Andra avenyn”. Genombrottet kom med filmen ”Till det som är vackert”, som gav henne en Guldbagge. Hon hade huvudrollen i sommarens svenska film där hon blir misstänkt för mordförsök. Vad heter filmen?

Nästa fråga

22 av 35

Spelet? Att datorspel från små och oberoende utvecklare kan bli stora, internationella succéer har svenska Markus ”Notch” Persson visat. Hans hemmabyggda spel går ut på att stapla klossar och bygga världar. Vad heter spelet?

Nästa fråga

23 av 35

Idrottsgrenen? Den före detta idrottsstjärnan Patrik Sjöberg trädde i år fram och berättade att han som ung utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare. Det skapade debatt och fick fler att våga berätta om övergrepp. I vilken idrottsgren tävlade Patrik Sjöberg?

Nästa fråga

24 av 35

Prylen? Den klassas som en cykel, men ger inte mycket motion. Att ta sig fram på hjul stående har blivit en ny trend. Tv-serien ”Solsidan” har gjort mycket för att göra denna pryl känd. Vad heter prylen?

Nästa fråga

25 av 35

Staden? Tidigare i år drabbades Japan av en kraftig jordbävning och efterföljande tsunami. I samband med naturkatastrofen havererade flera reaktorer i ett av landets största kärnkraftverk. Vid vilken stad ligger kärnkraftverket?

Nästa fråga

26 av 35

Djuret? Högsta domstolen har avgjort en över 20 år gammal tvist mellan samer och markägare i norra Sverige. Ett visst djur stod i fokus för konflikten, som samerna vann. Vilket var djuret?

Nästa fråga

27 av 35

Huvudstaden? Ett europeiskt land skakades under sommaren av kraftiga upplopp. Hus brändes och affärer plundrades. Våldsamheterna, som spred sig i landet, startade i huvudstaden efter att en man skjutits ihjäl av polisen. Vad heter huvudstaden?

Nästa fråga

28 av 35

Programledaren? ”Allsång på Skansen” leddes i år av en ny programledare. Han är en känd artist och har medverkat i Melodifestivalen. Vad heter han?

Nästa fråga

29 av 35

Modehuset? John Galliano sparkades från sin post som chefsdesigner för ett av världens mest exklusiva modehus. Anledningen var att han gjort antisemitiska uttalanden på ett kafé i Paris. Vilket är det franska modehuset?

Nästa fråga

30 av 35

Landet? I somras skickade det här landet upp rymdfarkosten ”Atlantis”. Det innebar slutet för programmet med bemannade rymdfärjor. Vilket är landet?

Nästa fråga

31 av 35

Utslagsfråga A - Landet? Afrikas till ytan största land delades i år och världsdelen fick därmed en ny nation. Huvudstaden heter Juba. Vad heter det nya landet?

Nästa fråga

32 av 35

Utslagsfråga B - Rörelsen? Republikanerna i USA ska utse en kandidat som ska utmana president Barack Obama i nästa års val. En rörelse inom det republikanska partiet har fått kritik för sina politiska värderingar, som anses vara reaktionära och extrema. Vad kallas rörelsen?

Nästa fråga

33 av 35

Utslagsfråga C - Tidningen? Journalister på en brittisk tidning har avlyssnat telefoner som tillhörde politiker, kändisar och privatpersoner. Det blev en stor skandal och ägaren Rupert Murdoch valde att lägga ner tidningen. Vad hette tidningen?

Nästa fråga

34 av 35

Utslagsfråga D - Sjukdomen? Efter att ovanligt många barn insjuknat i en neurologisk sjukdom tror sig forskare ha hittat kopplingar mellan den och svininfluensavaccinet Pandemrix. Denna allvarliga sjukdom kännetecknas av sömnattacker. Vilken är sjukdomen?

Nästa fråga

35 av 35

Utslagsfråga E - Genombrottsfilmen? En av Sveriges mest kända skådespelare, Lena Nyman, dog i februari. För många är hon känd som mamman Lovis i filmen om Ronja Rövardotter. Men Lena Nyman slog igenom 1967 med en film som väckte stor uppståndelse för sina sexscener. Vad heter filmen?

Du har svarat på 0 av 35 frågor