Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad kan du om Egypten?

Landet i den politiska dramatikens fokus är ett av världens äldsta kulturländer och arabvärldens största.

1 av 7

Faraonen Det faraoniska Egypten blomstrade i 3.000 år före Kristi födelse. Det var då pyramiderna i Giza byggdes. Vilken faraon byggde den största pyramiden?

Nästa fråga

2 av 7

Filmstjärnan Egypten har ett intensivt musikliv och även arabvärldens största filmindustri. 1999 dog en av landets mest berömda filmstjärnor, som var magdansös. Vad hette hon?

Nästa fråga

3 av 7

Regenten Gamal Abdel Nasser valdes 1956 till president sedan kungadömet störtats i en kupp 1952. Vad hette Egyptens sista kung?

Nästa fråga

4 av 7

Byggprojektet Vilket var president Nassers stora byggprojekt på 1960-talet?

Nästa fråga

5 av 7

Kriget Egypten har fört fyra krig mot Israel. Hösten 1973 startade egyptierna ett överraskningskrig. Det kallas oktoberkriget eller – ja, vad?

Nästa fråga

6 av 7

Fredsförhandlingen 1979 slöt Egypten fred med Israel, till fördömanden från stora delar av arabvärlden. Avtalet föregicks av förhandlingar. Var?

Nästa fråga

7 av 7

Lärosätet En mycket stor majoritet av egyptierna är muslimer. I Kairo finns en över tusen år gammal moské, som också är den sunnimuslimska världens viktigaste lärosäte. Vad heter den?

Du har svarat på 0 av 7 frågor