Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad kan du om infektioner och vaccin?

Infektionssjukdomar skördar ännu miljontals liv, men vaccinering har minskat dödligheten dramatiskt de senaste decennierna. Testa dina kunskaper.

DN Text

1 av 8

Smittan? Vilken smitta ympade den brittiska läkaren Edward Jenner in när han för drygt 200 år sedan gjorde det immuniseringsexperiment som senare kom att kallas vaccination?

Nästa fråga

2 av 8

Högst andel vaccinerade? I vilken/vilka av följande regioner är andelen vaccinerade mot difteri, stelkramp och kikhosta högst?

Nästa fråga

3 av 8

Lägst andel vaccinerade? Vilket av följande länder/regioner har lägst andel ettåringar vaccinerade mot difteri, stelkramp och kikhosta?

Nästa fråga

4 av 8

Länderna? I flera europeiska länder är i dag andelen ettåringar som vaccinerats mot mässlingen lägre än i många asiatiska och afrikanska länder. Vilka tre europeiska länder ligger lägst?

Nästa fråga

5 av 8

Dödsorsakerna? Vilka är de två vanligaste dödsorsakerna i världen i dag?

Nästa fråga

6 av 8

Sjukdomen? I de fattigaste länderna är hiv/aids den infektionssjukdom som skördar flest liv. Vilken infektionssjukdom är näst dödligast där?

Nästa fråga

7 av 8

Namnet förr? Difteri är en mycket allvarlig bakteriesjukdom, som för ett sekel sedan årligen dödade tusentals barn i Sverige. Vad kallades den förr?

Nästa fråga

8 av 8

Landet? Runt 90 procent av alla malariafall rapporteras från Afrika. Vilket icke-afrikanskt land har flest fall av malaria?

Du har svarat på 0 av 8 frågor