Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om Almedalen?

Dags igen för en ny upplaga av politikerveckan i Alemdalen. Hetare och mer välbesökt än någonsin inför höstens val. Visa vad du kan om Almedalsveckan i Dagens Nyheters frågesport.

DN Text

1 av 10

Politikerveckan När Olof Palme klev upp på lastbilen och höll sitt första tal i Almedalen anade han förmodligen inte att det var startskottet för en lång tradition av politiska tal i Visby. Vilket var året?

Nästa fråga

2 av 10

Nära utdöende Politikerveckan har inte alltid varit lika populär. 1986 efter att Palme mördats tyckte många att Alemdalen var för nära förknippat med honom och valde att inte komma dit. Vilka två partier var de enda som ställde upp?

Nästa fråga

3 av 10

Påhittigt I Almedalen 2005 presenterades plötsligt ett helt nytt parti som sade sig vilja ställa upp i riksdagsvalet följande år. Senare visade det sig vara en pr-kupp. Vad hette partiet?

Nästa fråga

4 av 10

Förr i tiden Almedalen är numera en centralt belägen park i Visby. Vad var det tidigare?

Nästa fråga

5 av 10

Pengabrasa När Fis partiledare Gudrun Schyman tände eld på 100.000 kronor i en grill i Almedalen väckte det starka känslor. Men varför brände hon upp pengarna?

Nästa fråga

6 av 10

Avhoppet Mitt under pågående Almedalsvecka 2010 hoppade plötsligt Sven Otto Littorin av sitt jobb som minister av privata skäl. Vilken ministerpost innehade han?

Nästa fråga

7 av 10

En dag ett parti Varje parti har sin egen dag när de talar i Almedalen. 2011 utökades Almedalsveckan som nu pågår i hur många dagar?

Nästa fråga

8 av 10

Exportvara Almedalen har gått på export till Danmark. Varje års hålls en politikervecka på Bornholm. Vad heter mötet?

Nästa fråga

9 av 10

Vinet Almedalen har blivit nära förknippat med drickandet av rosévin. Hur framställs rosévin för det mesta?

Nästa fråga

10 av 10

Kvinnlig talare Olof Palme var som bekant den första partiledaren som talade i Almedalen och det tog några år innan hamn fick sällskap av andra partiledare. Vem var den första kvinnliga partiledaren som tog till orda i Almedalen?

Du har svarat på 0 av 10 frågor