Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om bröllop?

Med sommaren och solen som fond väljer många att gifta sig. Vad kan du om giftermål och äktenskap?

1 av 10

Antalet? Elizabeth Taylor var en av filmhistoriens mest hyllade skådespelare. Men hon blev också berömd för att gifta sig många gånger. Hur många?

Nästa fråga

2 av 10

Bibelrätt? ”Om två män råkar i slagsmål och den enes hustru skyndar till för att hjälpa sin man och sträcker ut handen och griper tag om könet på den som slår hennes make…” Ja, vad skall du då göra enligt femte Moseboken?

Nästa fråga

3 av 10

Året? I äktenskapets bortre ände ligger döden eller skilsmässan. Sedan reformationens dagar har mannens möjlighet till skilsmässobegäran varit relativt fri. När fick svenska kvinnor rätt att ta ut skilsmässa?

Nästa fråga

4 av 10

Karaktären? ”Oh, my God. Space aliens. Don't eat me! I have a wife and kids! Eat them!” Vilken livrädd person från fiktionen vädjade om nåd på det sättet?

Nästa fråga

5 av 10

Första gången gillt Det typiska bröllopsparet gifter sig för första gången. Men det är inte helt ovanligt att gifta om sig. Hur många som gifter sig har tidigare varit gifta?

Nästa fråga

6 av 10

Kunglig bröllopsyra När Kate Middleton gifte sig med Prins William 2011 sågs bröllopet av miljontals människor världen över. Hur mycket beräknas kalaset ha kostat?

Nästa fråga

7 av 10

Materialet? Guldbröllop är ett traditionellt jubileum som ett par firar efter 50 års äktenskap. Enligt Nationalencyklopedin, vilket material förknippas med 1 års bröllopsjubileum.

Nästa fråga

8 av 10

Datumet? Den 1 januari 1995 fick samkönade par möjlighet att registrera sitt partnerskap så att de kunde få nästan samma juridiska status som gifta par. För ett antal år sedan slopades den till förmån för en könsneutral äktenskapsbalk. När?

Nästa fråga

9 av 10

Myten? Den omdömeslöse Epimetheus fick Pandora i gåva från Zeus. De gifte sig lyckligt men hennes nyfikenhet över vad som fanns i hennes ask blev till slut för stor. Hon öppnade den och all världens olyckor flög ur. Bara hoppet blev kvar. Vem gav henne aske

Nästa fråga

10 av 10

Månaden På 1700–talet varv det ovanligt att gifta sig under skördetiden. Vilken är den populäraste månaden för giftermål idag, enligt Statistiska centralbyrån?

Du har svarat på 0 av 10 frågor