Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om jordgubbar?

Testa dina kunskaper om det populära sommarbäret i DN:s quiz.

1 av 11

Årtal När jordgubbar introducerades i Sverige kallades de ananassmultron på grund av sitt latinska namn (F. ananassa). När kom bäret hit?

Nästa fråga

2 av 11

Hälsobär Jordgubbar är rena hälsobäret. En portion ger mer än den rekommenderade dagsdosen av ett vitamin. Vilken?

Nästa fråga

3 av 11

Gubbe Ordet jordgubbe började användas allt mer när bäret ersatte parksmultronet i odlingar. ”Gubbe” är dialektalt - vad betyder det?

Nästa fråga

4 av 11

Popgrupp I Sverige odlas flera olika sorters jordgubbar. En av de tidiga sorterna har samma namn som en svensk popgrupp. Vilken?

Nästa fråga

5 av 11

Dessert Jordgubbar är huvudingrediensen tillsammans med annan frukt i en populär efterrätt som toppas med vit choklad och gratineras i ugnen. Vad heter desserten?

Nästa fråga

6 av 11

Vikt Varje år skördas ungefär 30 miljoner liter svenska jordgubbar, enligt Bärfrämjandet. Hur mycket jordgubbar finns i en vanlig förpackning?

Nästa fråga

7 av 11

Import Svenska konsumenter vill i första hand ha svenska jordgubbar. Men importen av bären ökar. Från vilket land importerar vi flest jordgubbar?

Nästa fråga

8 av 11

Frukt Jordgubben är egentligen inte ett bär utan ett fruktförband med nötter. Vad kallas den frukten?

Nästa fråga

9 av 11

Kolesterol Forskare har visat att intag av jordgubbar minskar risken för stroke och hjärtinfarkt. Bäret minskar bland annat det ”onda kolesterolet”. Vad heter det?

Nästa fråga

10 av 11

Allergi Vissa personer kan vara överkänsliga mot jordgubbar. Bäret innehåller ett allergen som har samma ursprung som pollen från ett träd. Vilket?

Nästa fråga

11 av 11

Yta I Sverige odlas jordgubbar på cirka 2.500 hektar. Hur många fotbollsplaner motsvarar det?

Du har svarat på 0 av 11 frågor