Hoppa till innehållet

Vad vet du om julen?

Julskinka, pepparkakor och klappar hör julen till. Vårt firande är en blandning av traditioner från olika tider och har hedniska och religiösa inslag. Men vad kan du om julens traditioner? Gör DN:s quiz och testa dina kunskaper.

DN Text

1 av 15

God Jul När vi önskar varandra ”God jul” är det en obruten tradition ända från hednisk tid i Sverige. Seden finns i många länder. I Israel säger man ”Mo'adim Lesimkha”, i Finland ”Hyvää Joulua” och i Spanien ”Feliz Navidad”. Vilken land säger ”Joyeux Noël”?

Nästa fråga

2 av 15

Jesu födelse Julen firas till minne av Jesu födelse som ansågs vara judarnas nyfödda konung. När den dåvarande kungen i landet fick höra talas om detta blev han rädd för att Jesus skulle bli en rival och lät döda alla gossebarn under två år. Vad heter kungen?

Nästa fråga

3 av 15

Julskinka Julskinkan blev inte vanlig på julbordet förrän under 1900-talet eftersom den ansågs komma från en fin del av grisen. I stället serverades en annan del, vilken?

Nästa fråga

4 av 15

Pepparkaka Den svenska astronauten Christer Fuglesang bjöd på pepparkakor när han gjorde sin rymdfärd 2009. Vilken typsik svensk brödsort bjöd han sina medpassagerare mer på?

Nästa fråga

5 av 15

Julgran Julgranen är en tradition som tog sin början i Sverige på 1500-talet. Men den klädda, ljusprydda inomhusgranen infördes i de svenska hemmen först på 1800-talet. Från vilket land härstammar traditionen?

Nästa fråga

6 av 15

Adventsstjärna Adventsstjärnan som lyser upp våra fönster är en symbol för stjärnan som vägledde de tre vise männen till stallet med det nyfödda Jesusbarnet. I vilken stad föddes Jesus?

Nästa fråga

7 av 15

Julklappar Seden att dela ut julklappar är från 1600-talet. Givaren skulle då smyga fram till mottagarens hus och slängde in gåvan. Innan man sprang därifrån klappade man på något - vad?

Nästa fråga

8 av 15

Värnlösa barns dag Fram till år 2000 firade vi Menlösa barns dag den 28 december. Då byttes menlösa ut till värnlösa eftersom ordet fått en negativ innebörd. Vad betyder menlös på äldre svenska?

Nästa fråga

9 av 15

Julbord Ingen jul utan julbord, och för att smaka av alla rätter ska man helst gå sju vändor. Vad heter den kända krögaren som har skapat den svenska traditionen med vårt gående julbord?

Nästa fråga

10 av 15

Julkort Att skicka julkort blev populärt i Sverige i slutet av 1800-talet. En svensk konstnär har fått särskilt stor betydelse för motiven på våra julkort, och även bilden av tomten. Vad heter konstnären?

Nästa fråga

11 av 15

Julmässa Natten mellan den 24 och 25 december firas med en mässa i Peterskyrkan från Rom som leds av påven och direktsänds i SVT. Vad heter den nuvarande påven?

Nästa fråga

12 av 15

Lutfisk Att äta lutfisk är en lång svensk tradition. Den äldsta noteringen är från Linköping och biskop Hans Brask (1464-1538) som sägs ha festat på lutfisk med mandel, russin och ärtor. Vad heter fisken man använder?

Nästa fråga

13 av 15

Julmust Receptet på julmust är hemligt och tillverkas av företaget Roberts AB i Örebro sedan 1910. Totalt dricker vi ungefär 45 miljoner liter julmust och påskmust varje år. Hur många liter av totalen utgör julmust?

Nästa fråga

14 av 15

Julbocken Julbocken har använts som symbol i juletid under lång tid i Sverige. Mest känd är nog Gävlebocken som sätts upp på Stortorget varje år. Hur många gånger har den brunnit sedan starten 1966?

Nästa fråga

15 av 15

Jultomten Den svenska jultomten infördes på 1800-talet och är en blandning av amerikanska Santa Claus, den europeiska Sankt Nikolaus och gårdstomten i svensk folktro. Tomtens hemort sägs idag ligga i Finland dit turister vallfärdar. Vad heter staden?

Du har svarat på 0 av 15 frågor