Hoppa till innehållet

Vad vet du om Palestina?

I decennier har de palestinska områdena varit i ständigt nyhetsfokus. Vad vet du om regionen? Testa dina kunskaper i DN:s frågesport.

1 av 9

Sjalen. Den röd- eller svartvita palestinasjalen har länge varit populär även i Europa, särskilt bland radikala unga. Vad kallas sjalen på arabiska?

Nästa fråga

2 av 9

Boken. I romanen ”Jerusalem”, som gavs ut 1901-02, får vi följa en grupp människors emigration från Dalarna till Palestina. Vem är författaren?

Nästa fråga

3 av 9

Staden. PLO, palestiniernas befrielseorganisation, bildades för 50 år sedan och har flyttat runt sitt högkvarter i arabvärlden. Vilken av följande städer har inte hyst PLO?

Nästa fråga

4 av 9

Statsministern. Osloprocessen betraktas som en milstolpe i fredssträvandena mellan israeler och palestinier. Vem var norsk statsminister när avtalet undertecknades 1993?

Nästa fråga

5 av 9

Giftet. Den legendariske palestinske ledaren Yassir Arafat avled för tio år sedan. Nyligen framkom misstankar att Arafat giftmördats. Vilket ämne ska ha använts?

Nästa fråga

6 av 9

Helgedomen. Palestinierna hoppas att östra Jerusalem ska bli huvudstaden i en framtida palestinsk statsbildning. Här finns islams tredje heligaste plats. Vad heter den?

Nästa fråga

7 av 9

Bosättarna. De israeliska så kallade bosättningarna på Västbanken har stadigt expanderat. Hur många bosättare beräknas det finnas i regionen i dag?

Nästa fråga

8 av 9

Erkännandet. Den svenska regeringen har officiellt erkänt Palestina. Vilket av nedanstående länder har inte erkänt Palestina?

Nästa fråga

9 av 9

Krigarnamnet. Presidenten för det palestinska självstyret, Mahmoud Abbas, har som många andra av PLO-veteranerna ett ”krigarnamn”. Vilket är Abbas alias?

Du har svarat på 0 av 9 frågor