Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du om samernas historia?

Den samiska nationaldagen firas varje år den 6 februari. Vad kan du om det folk som bott i norra Sverige med omnejd sedan urminnes tider?

DN Text

1 av 8

Hjälten Samefolkets dag firas till minne av det första samiska gemensamma landsmötet i Trondheim den 6 februari 1917. En medborgarrättskämpe tog initiativet och beskrivs som nationalhjälte. Vad hette hen?

Nästa fråga

2 av 8

Titeln Sjösamen Isak Saba skrev texten till den samiska nationalsången ”Sámi soga lávlla” 1906. Vad betyder titeln?

Nästa fråga

3 av 8

Kändisen Vilken av följande svenska kändisar är same?

Nästa fråga

4 av 8

Dräkten Vad heter samernas traditionella dräkt?

Nästa fråga

5 av 8

Röstande Sametinget är en statlig myndighet som fyllde 20 år förra året. Åtta partier är representerade med totalt 31 mandat i parlamentet som bevakar frågor som rör samisk kultur i Sverige. Hur många samer fanns i röstlängden 2013?

Nästa fråga

6 av 8

Året Samer har bebott Sápmi länge, möjligen så långt tillbaka som sedan istiden. Men länderna som långt senare ritade in sig på deras marker har ofta behandlat dem mycket illa. När erkändes samer som ett folk i svensk grundlag?

Nästa fråga

7 av 8

Forskarna Två svenska internationellt framstående vetenskapsmän, far och son, lade grunden för pseudovetenskapen som rasism och nazism vilar på. Bland annat mätte de mängder av samers skallar, även gravplundringsvägen. Vad hette far och son?

Nästa fråga

8 av 8

Ordet Kiruna heter Giron på nordsamiska, davvisámegiella, det största samiska språket. Vad betyder giron?

Du har svarat på 0 av 8 frågor