Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Vad vet du om UFO:n?

Förra veckan stoppades flygplanen på norska Gardemoen för att en pilot skymtat ett oidentifierat föremål i luften. DN:s Clas Svahn vet det mesta om UFO:n. Vad vet du?

1 av 20

Årtiondet. Ufo står för begreppet unidentified flying object, ett begrepp som myntades av det amerikanska flygvapnet. Men när kom förkortningen ufo först i bruk?

Nästa fråga

2 av 20

Musik. Den kända rockgruppen Foo Fighters har tagit sitt namn från ett ufofenomen som observerades av allierade flygare under andra världskriget. Vad var det som piloterna oftast rapporterade?

Nästa fråga

3 av 20

Staden. Världens största ufoarkiv ligger i Sverige och heter Arkivet för UFO-forskning. I vilken stad ligger detta unika arkiv?

Nästa fråga

4 av 20

Norden. En av de största ufovågorna i historien inträffade över Sverige, Norge och Finland 1946. Svenska försvaret tillsatte en hemlig kommission som aldrig lyckades hitta en förklaring. Vad kallades dessa okända föremål?

Nästa fråga

5 av 20

Litteratur. En känd författare av skräckböcker kom 1987 med boken ”Communion – A true story” som handlade om hans möten med utomjordiska varelser. Vad heter författaren?

Nästa fråga

6 av 20

Förklaringen. De flesta fenomen som rapporteras till världens ufogrupper visar sig ha naturliga förklaringar. Vilken är den vanligaste förklaringen när det gäller föremål som rapporteras till Riksorganisationen UFO-Sveriges rapportcentral?

Nästa fråga

7 av 20

Smeknamn. Den 24 juni 1947 myntades uttrycket flygande tefat sedan en privatpilot observerat ett antal okända föremål över Kaskadbergen i delstaten Washington. Men varför kom de att kalla för flygande tefat?

Nästa fråga

8 av 20

Film. Utomjordingar är sällan särskilt vänligt sinnade när de tillåts anfalla oss i filmer från Hollywood. I en av följande filmer kopierar de människornas kroppar i ett försök att ta över världen. Vilken?

Nästa fråga

9 av 20

Hemligstämplat. Allt fler länder gör nu sina tidigare hemliga ufoarkiv offentliga. Nya Zeeland, Danmark och Brasilien tillhör dem som nyligen släppt sina rapporter. Var finns de svenska uforapporterna förvarade?

Nästa fråga

10 av 20

Kändis. Många kända personer har rapporterat föremål som de inte kunnat identifiera. USA:s tidigare president Jimmy Carter, under sin tid som guvernör i Georgia, är kanske den mest kände. Vilken svensk kunglighet har sett och rapporterat ett ufo?

Nästa fråga

11 av 20

Utomjordingar. Vad kallas den hemliga militära anläggning i USA där många tror att det amerikanska försvaret gömmer tillfångatagna utomjordingar och deras rymdskepp?

Nästa fråga

12 av 20

Favoritplats. Ett av de få områden i världen där man kan se ufofenomen med viss regelbundenhet ligger i Skandinavien. Där har lysande klot rapporterats röra sig så ofta att en automatisk kamera har placerats där för att filma dem. Var ligger denna plats?

Nästa fråga

13 av 20

Historia. Okända föremål på himlen har beskrivits i skrifter från olika kulturer i flera tusen år. Vad kallades de i det indiska två tusen år gamla eposet Mahabharata beskrivs en ”luftens vagn” med sidor av järn och vingar. Vad kallades den?

Nästa fråga

14 av 20

Enkät. I en stor opinionsundersökning i USA 2008 ställdes frågan: ”Har intelligenta varelser från andra planeter besökt jorden?”. Hur många svarade ”mycket troligt” eller ”ganska troligt” på frågan?

Nästa fråga

15 av 20

Publicitet. Vilken av följande tre kändisar har inte skapat rubriker sedan han jagat flygande tefat?

Nästa fråga

16 av 20

EU-initiativ. 2010 försökte en ledamot av EU-parlamentet att få EU att skapa en gemensam databas där alla uforapporter från de olika medlemsländerna skulle göras tillgängliga för medborgarna. Från vilket land kom parlamentarikern?

Nästa fråga

17 av 20

Sjön. Den 27 juli 1999 såg sju personer runt en svensk sjö hur ett flygande föremål kraschade ned i vattnet inte långt ifrån dem. Militären startade ”Operation Sjöfynd”, en hemlig undersökning som pågick förgäves i flera veckor. I vilken sjö sökte man?

Nästa fråga

18 av 20

Under ytan. När ett till synes okänt fenomen blir identifierat så får det beteckningen ifo, identifierat flygande objekt. Men vad kallas ett okänt fenomen som rapporteras i eller under vattnet?

Nästa fråga

19 av 20

Krock. Svenska piloter har vid flera tillfällen jagat okända föremål över landet. Vid ett tilfälle flög ett svenskt jaktplan rakt in i inkräkaren. Vad visade det sig vara?

Nästa fråga

20 av 20

Regissören. Astronomen J. Allen Hynek var under tjugo år anlitad som expert av det amerikanska försvaret när det gällde uforapporter. Hynek kom att mynta begreppet ”Närkontakt av tredje graden”. Vem regisserade filmen med samma namn 1977?

Du har svarat på 0 av 20 frågor

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!