Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Från väven till veven – så är Löfvens och Kristerssons kroppsspråk

Foto: Rörliga bilder från TT, Riksdagen, M och S.

Den ene sänker nävarna för att ta kommando. Den andre lyfter händerna för att bjuda in.

I dag möts Stefan Löfven och Ulf Kristersson i den sista partiledardebatten före valet i riksdagen. DN har tagit hjälp av retorikexperten Fredrik Söderquist för att tolka deras vanligaste gester – från väven till veven.

VAL 2018

Stefan Löfven och Ulf Kristersson sparar de stora gesterna till talen på hemmaplan bland partivännerna, på S-kongressen eller M-stämman. I riksdagen är båda försiktigare. Men retorikexperten Fredrik Söderquist ser också skillnader mellan toppolitikernas kroppsspråk.

Ulf Kristersson återkommer gärna till en gest som kan kallas ”den öppna dörren” – som för att bjuda in publiken. Stefan Löfven har ett mer avvaktande kroppsspråk. Han håller händerna lägre och kan knäppa dem och luta sig fram – som för att hämta stöd för sina argument.

Vi tittar närmare på partiledarnas gest-arsenal och kroppsspråksstil. 

Stefan Löfven (S) – kommendören


Ulf Kristersson (M) – pedagogen


Jimmie Åkesson (SD) – outsidern


Retorikexperten: ”Det är inbjudande, nästan lite flirtigt”

Fredrik Söderquist, retorikexpert på Södertörns högskola.
Fredrik Söderquist, retorikexpert på Södertörns högskola. Foto: Fredrik Funck

Det är två män vid livets middagshöjd som i dag intar talarstolen i riksdagen för att propagera för sina regeringsalternativ. De kommer från olika håll ideologiskt, men har ändå en del gemensamt.

Båda tog klivet in i den absoluta toppolitiken ganska sent i livet, utan en uttalad ambition att bli partiledare. Stefan Löfven övertalades att ta över ordförandeskapet för Socialdemokraterna under krisen 2012. Ulf Kristersson fick axla ansvaret för Moderaterna efter Anna Kinberg Batras sorti i fjol.

Både Löfven och Kristersson trivs bäst i talarstolen när de är bland partivänner, på en S-kongress eller en moderatstämma. 

När Löfven och Kristersson möts i riksdagen blir gesterna mer återhållsamma och repetitiva

Det syns på kroppsspråket, konstaterar Fredrik Söderquist, som är ansvarig för retorikkonsultprogrammet vid Södertörns högskola i Stockholm.

– När Löfven och Kristersson möts i riksdagen blir gesterna mer återhållsamma och repetitiva. Det är ganska vanligt att folk blir mer låsta när de är nya i en roll, men i Stefan Löfvens fall kan man fortfarande se en ganska stor skillnad på kongressalen och riksdagen.

DN har bett Fredrik Söderquist om hjälp för att tolka några av toppolitikernas vanligaste gester. Det är lika bra att säga med en gång: Det går inte att sammanfatta den politiska debatten i Sverige via partiledarnas kroppsspråk. Utan ljud går inte huvudbudskapet fram.

– Men kroppsspråket är viktigt för att det kan förstärka och ge signaler om hur man ska tolka ett budskap, säger Fredrik Söderquist.

Som så ofta i retorikens värld finns ideal från antikens Grekland att beakta. Helst ska gesterna hållas mellan ögonbryn och midja. Hamnar händerna för högt kan det se ut som att talaren har drabbats av hybris. Om gesterna blir riktigt låga kan det framstå som om han eller hon är på väg att gå ned sig i det riktigt privata – underlivet.

Löfven och Kristersson håller sig innanför gränserna, när de gestikulerar. Men moderatledarens hand hamnar ofta lite högre än Stefan Löfvens. 

– Ulf Kristersson gör många pedagogiskt understödjande rörelser, för att understryka sitt budskap. Ganska ofta vänder han händerna utåt, i en gest som vi kan kalla den öppna dörren. Det är inbjudande, nästan lite flirtigt, säger Fredrik Söderquist.

I den moderna forskningen om kroppsspråk förekommer två skalor: Den ena går från vänlig till fientlig. Den andra går från underordning till dominans. Praktexemplet på en extremt tydlig politiker är USA:s president Donald Trump.

Donald Trump har ett extremt tydligt kroppsspråk – med stora gester och hög röst.
Donald Trump har ett extremt tydligt kroppsspråk – med stora gester och hög röst. Foto: Mandel Ngan/AFP/TT

– Trump har dominanta drag med yviga gester och hög röst. Han kan avbryta, stirra stint eller titta bort. Han har också det aggressiva draget, när han på alla sätt demonstrerar sitt ogillande. Det såg vi senast på en bild från G7-mötet, säger Fredrik Söderquist.

Stefan Löfven är inte lika extrem som Donald Trump. Men hans gester drar åt det dominanta och avvaktande hållet. Han vill visa vem det är som bestämmer.

– Löfven har händerna långt ned. När något är viktigt så gör han inte en slutrörelse, utan han lutar sig framåt och nickar med händerna stilla, som för att skapa ett stöd, säger Fredrik Söderquist.

Klart är att det är två statsministerkandidater under press som tar till orda i riksdagen i dag.

Socialdemokraternas fall i opinionsmätningarna har varit den mest dramatiska förändringen under senvåren och försommaren. Moderaterna ligger nära valresultatet från 2014, men löper risken att tappa positionen som Sveriges andra största parti.

Åkesson ställer sig ofta lite vid sidan av, som om han är en betraktare av politiken

Den stora vinnaren i valårets mätningar är Sverigedemokraterna. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson saknar samarbetspartners i riksdagen, och får svårt att lansera sig som statsministerkandidat. 

Han är outsider i svensk politik – även rent fysiskt.

– Han ställer sig ofta lite vid sidan av, som om han är en betraktare av politiken, säger Fredrik Söderquist.

Toppolitikerna jobbar hårt med talen. Men oftast finns ingen utstuderat strategi bakom gesterna, enligt Fredrik Söderquist:

– Jag tror att det är omedvetet. Det är till exempel svårt att spela eller fejka dominans.


Läs också: 

Spelet bakom S vändning om migrationen – som försatt partiet i kris

Ulf Kristersson: Kan bli den svåraste regeringsbildningen någonsin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.