Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/freivalds-mer-israelvanlig-an-anna-lindh/

NYHETER

"Freivalds mer Israelvänlig än Anna Lindh"

Kol Israel, den israeliska radion, rapporterade i tisdagens engelskspråkiga morgonsändning en nyhet från Sverige: "Sveriges nya utrikesminister Laila Freivalds förefaller vara mer vänligt inställd till Israel än sin företrädare Anna Lindh, som blev mördad."

Det framgick inte i vilket sammanhang detta konstaterande hade gjorts, och inte heller angavs någon bakgrund till detta kortfattade nyhetsinslag.

Nyheten kan möjligen vara föranledd av att Laila Freivalds i en riksdagsdebatt i fredags uttalade att EU inte bör införa handelssanktioner mot Israel. Men den ståndpunkten företrädde även Anna Lindh, eftersom det är den svenska regeringens linje i denna fråga.

En gammal ståndpunkt uttalad av en ny minister tycks dock kunna kvalificera sig i det israeliska nyhetsflödet, som uppmärksamt speglar den israeliska regeringens strävan att uppbåda internationellt stöd på så många fronter som möjligt. Just nu bedriver Israel en intensiv diplomatisk och politisk offensiv framförallt gentemot de europeiska länderna i syfte att mildra deras kritiska inställning till den israeliska politiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt