Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Gazakriget har ökat hot mot judar i Sverige

Antisemitism och hot riktade mot judar i Sverige har ökat de senaste veckorna, parallellt med kriget i Gaza.

Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska centralrådet säger till DN att hon och centralrådet den senaste tiden fått kännedom om drygt ett tiotal hot riktade mot judar enbart i Stockholm.

– Det är enskilda som beskriver hur de blivit identifierade som judar i kvarteren där de bor, av grannar eller andra som rör sig i området. Det har handlat om hakkors målade på fastigheten, och vi talar inte om villor utan om hyresfastigheter. En familj har utsatts för äggkastning mot sina fönster. En person har fått en bönekapsel, en liten judisk symbol man sätter på dörrposten, nedryckt. Flera unga har också fått motta hot på Facebook, säger hon.

– Här i Stockholm har också judiska församlingen bombhotats via mejl och brev, alldeles i början av konflikten. Alla hot som riktar sig mot judiska institutioner och judiska församlingen har vi väl upparbetade rutiner för och där vi alltid polisanmälan direkt.

När det gäller antisemitiska uttryck och hot finns ett mörkertal. Alla hot blir inte kända, och det är inte ovanligt att personer som identifieras som judar får glåpord kastade i ansiktet ute på gator och torg.

– Det är sådant som ofta händer i Malmö. Rabbinen där är ständigt utsatt, säger Lena Posner Körösi.

De nu aktuella hoten är direkt kopplade till konflikten i Gaza och Israels agerande där, säger hon.

– Ja, helt klart. Och vi är svenskar - och judar - i Sverige. Jag är uppvuxen i Göteborg. Det är väldigt svårt för mig att logiskt förstå varför jag och vi ska drabbas som svenska judar och stå till svars för vad Israel gör.

Hon konstaterar att de demonstrationer som förekommit mot Israels agerande inte enbart fokuserar på att föra ut budskap riktat mot Israel utanför Israels ambassad eller andra israeliska institutioner.

– Men man gör avstickare också till andra, judiska, institutioner. Det finns en sammanblandning här som är så uppenbar. Jag brukar inte skrika om antisemitism. Men vid demonstrationerna har ropats "judar", det har ropats efter Hitler som inte "avslutade sitt jobb", och det har förekommit Davidsstjärnor sammanritade med hakkors. Slagorden är inte enbart riktade mot Israel utan också mot judar i allmänhet. Det finns ingen annan förklaring till det än att det handlar om ett judehat, säger Lena Posner Körösi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.