Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/goteborgs-stad-overvager-lamna-almedalen-har-haft-svart-att-na-ut-med-budskap/

Nyheter

Göteborgs stad överväger lämna Almedalen – har haft svårt att nå ut med budskap

En bild från ett klimatseminarium på Västsvenska arenan 2018, fr v Ann-Sofie Hermansson, S, Johnny Magnusson, M, samt statsrådet Per Bolund, MP. Foto: Klimat 2030

Göteborgs stad överväger att helt lämna satsningen på den så kallade Västsvenska Arenan i Almedalen. En färsk analys från kommunens tjänstemän pekar på höga kostnader och svårigheter att nå ut med stadens budskap.

Frågan om nivån på Göteborgs stads och Västra Götalandsregionens deltagande under politikerveckan på Gotland har vållat huvudvärk under de senaste åren och inför 2020 beslöts att ta fram ett ordentligt underlag.

Nu är utredningen klar och avsikten var att kommunstyrelsen under onsdagen skulle sätta ner foten om hur staden ska ha det med den så kallade Västsvenska arenan, den mötesplats i Visby för beslutsfattare som regionen, Göteborg, akademin och näringslivet samsats om sedan 2012.

Men partierna är oense och dessutom medvetna om att ifall kommunen helt drar sig ur blir det svårt för övriga parter att bära satsningen vidare själva. Därför bordlade Alliansen, som styr i minoritet, beslutet till den 23 oktober. 

Stadsledningskontorets utredning presenterar två handlingsalternativ – där inget är att fortsätta som hittills:

• Alternativ 1: Att Göteborgs Stad är part i Västsvenska Arenan men deltar i Almedalen i begränsad utsträckning med hänsyn till kostnadsläget.

• Alternativ 2: Att Göteborgs Stad avstår från deltagande i Västsvenska Arenan.

Tjänstemännen bedömer att ”Göteborgs Stad inte framstår som en samordnad aktör med tydliga budskap” och vill ha en bättre prioritering: ”Den regionala utvecklingsstrategin är en viktig utgångspunkt i valet av påverkansområden. Stadsledningskontoret föreslår därför framtagandet av en påverkansagenda, med tydliga budskap och som anger en riktning för stadens verksamheter.”

Utredningen är inte heller helt nöjd med placeringen av Västsvenska arenans två tält och nivån på besökarna: ”Årets utvärdering visar fortsatt att Arenan är en bra mötesplats och att den har en fin utformning med närhet till havet. Men liksom föregående år väcker Arenans fysiska placering fortsatt kritik. Arenan upplevs befinna sig för långt från flödet av människor och det havsnära läget gör den väderkänslig. (...). En återkommande synpunkt är också att det saknas medverkan av riksdagspolitiker och ministrar i panelerna.”

De åtta seminarier som just Göteborgs stad ordnade i år samlade i snitt 58 åhörare. Antalet tittare på websändningarna från Västsvenska arenans samtliga seminarier var i snitt 8.500 per dag, upp från 8.300 året före.

Inte bara kommunen tvekar om fortsättningen i Almedalen, det gör även Västra Götalandsregionen. T f kommunikationsdirektör Jenny Erkholm säger:

– Vi är inte heller färdiga med ett förslag till beslut till politiken. Men vi vill gå i takt med Göteborgs stad.

Efter onsdagens kommunstyrelsemöte, där beslutet alltså sköts upp, sa Vänsterpartiets Daniel Bernmar:

– Vi vill att Göteborgs stad helt avstår Västsvenska arenan. 

Miljöpartiet säger detsamma: Vi vill hoppa av. 

Sverigedemokraterna vill dock inte se ett avhopp. Gruppledaren Jörgen Fogelklou yrkade på onsdagen att kommunen skulle besluta om en mer begränsad satsning. 

– Vi måste vara sparsamma, men staden behöver vara i Almedalen, tycker jag.

Socialdemokraternas färske gruppledare Jonas Attenius valde, i likhet med Demokraternas kommunalråd Martin Wannholt, att stanna hemma från årets Almedalen. Attenius har tidigare uttalat skepsis, men partiet har inte satt ner foten ännu.

– Vi får återkomma i frågan, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande, Moderaternas Axel Josefson, markerar för sin del irritation mot vad han beskriver som att ”många partier vill sluta sig”.

– Vi seglar i motvind i kommunstyrelsen. Men Göteborg har ett behov av att vara där ute där det händer saker, Almedalen är en viktig arena. Vi har också att ta hänsyn till stadens relationer till övriga parter. Det här måste hanteras varsamt. 

Liberalernas Helene Odenjung, som är en del av Alliansstyret, säger samtidigt att ”det pågår en allmän diskussion om inte minst kostnadsläget för att delta i Almedalen”.

– Region Gotland måste titta noga på detta. Nu har näringslivet nästan tagit över. 

Faktum är att just region Gotland utlovat att Västsvenska arenan, om man fortsätter delta, ska få oförändrad hyra de närmaste tre åren. 

 

Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé. Foto: Västsvenska Handelskammaren

Tvekar om värdet att delta gör inte Västsvenska handelskammaren, som samordnar arenan. De vill fortsätta.

Vd:n Johan Trouvé säger till DN att man har haft ett möte med parterna.

– Vi har varit tydliga med att Västsvenska arenan är ett kostnadseffektivt sätt att verka, där finns stockholmsmakten samlad på ett ställe. Räkna på kostnaden för att ordna ett enda vanligt seminarium i andra sammanhang, så är vi hemma redan där. Det är också ett sätt att visa att vi i väst hör ihop och att vi är trovärdiga i att ordna bra event. 

Johan Trouvé menar att man får skilja på vad kommun och region betalar för själva arenan och för resor och boende. 

– Vi från handelskammaren kommer att vara i Almedalen hur som helst. Jag vet att flera partier i Göteborg gjort utspel, men det blir mer symbol- och plakatpolitik, det är ju i sammanhanget små pengar. Mitt stalltips är att Göteborg ändå inte drar sig ur men att det kanske dras ner en aning.