Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 05:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/greta-thunberg-om-jag-inte-skolstrejkat-hade-jag-kunnat-fa-a-i-alla-amnen/

4 min 12 sek. Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen för att strejka för klimatet förra sommaren. Senare i sommar lämnar hon Sverige – och halva familjen – för ett sabbatsår i klimataktivismens namn.
NYHETER

Greta Thunberg: Om jag inte skolstrejkat hade jag kunnat få A i alla ämnen

Under sitt skolår har niondeklassaren Greta Thunberg satt vuxenvärlden i gungning.

Men trots att de senaste två terminerna har fått henne att tala med starkare röst, känner hon sig maktlös.

– Så länge utsläppen ökar har vi inte uppnått någonting, säger hon.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10 Södertälje, 12 juni 2019. Greta Thunberg slutar grundskolan. Längsta kramen får rektor Sirkka Persson.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 10 Greta Thunberg har just blivit utnämnd till Kringlaskolans förebild 2019 – och får applåder på skolavslutningen.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 10 London, 31 oktober 2018. Greta Thunberg talar vid en klimatmanifestation. När högtalaren inte räcker till hjälper ett hundratal åhörare till att upprepa talet ord för ord i en kör så att alla ska höra.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 10 Stockholm, 23 november 2018. Strax efter klockan åtta på morgonen anländer Greta Thunberg till riksdagshuset med ryggsäck, liggunderlag och sin skylt. Det är den 14:e fredagen som hon strejkar på Mynttorget.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 10 Antwerpen, 28 februari 2019. Olivia Engels, Fien De Munck och Lucy Soeters har kommit för att demonstrera med Greta Thunberg i Antwerpen, Belgien. En manifestation som inspirerats av Gretas skolstrejk i Sverige.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 10 Stockholm, 15 mars 2019. Enorm uppslutning under skolstrejk för klimatet. Politiker syns gärna i sammanhanget. Bland andra Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) kommer och låter sig intervjuas på Mynttorget.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 10 Hamburg, Tyskland, 1 mars 2019. Greta Thunberg åker tåg hem till Sverige efter att ha deltagit i demonstrationer i Hamburg och Antwerpen. Båda manifestationer som inspirerats av Gretas initiativ med att strejka i Sverige.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 10 Stockholm, 24 maj 2019. Greta Thunberg har blivit en global klimatkändis. Hemma i Stockholm deltar hon i en manifestation i Kungsträdgården.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 10 7 juni 2019. Greta Thunberg skolstrejkar på Mynttorget för sista gången före skolavslutningen.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 10 Södertälje, 12 juni 2019. Slut på läsåret – och grundskolan. Greta Thunberg kramas om av andra elever vid skolavslutningen.
Foto: Roger Turesson