Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/greta-thunberg-om-jag-inte-skolstrejkat-hade-jag-kunnat-fa-a-i-alla-amnen/

04:12. Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen för att strejka för klimatet förra sommaren. Senare i sommar lämnar hon Sverige – och halva familjen – för ett sabbatsår i klimataktivismens namn.
Nyheter

Greta Thunberg: Om jag inte skolstrejkat hade jag kunnat få A i alla ämnen

Under sitt skolår har niondeklassaren Greta Thunberg satt vuxenvärlden i gungning.

Men trots att de senaste två terminerna har fått henne att tala med starkare röst, känner hon sig maktlös.

– Så länge utsläppen ökar har vi inte uppnått någonting, säger hon.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10 Södertälje, 12 juni 2019. Greta Thunberg slutar grundskolan. Längsta kramen får rektor Sirkka Persson.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 10 Greta Thunberg har just blivit utnämnd till Kringlaskolans förebild 2019 – och får applåder på skolavslutningen.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 10 London, 31 oktober 2018. Greta Thunberg talar vid en klimatmanifestation. När högtalaren inte räcker till hjälper ett hundratal åhörare till att upprepa talet ord för ord i en kör så att alla ska höra.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 10 Stockholm, 23 november 2018. Strax efter klockan åtta på morgonen anländer Greta Thunberg till riksdagshuset med ryggsäck, liggunderlag och sin skylt. Det är den 14:e fredagen som hon strejkar på Mynttorget.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 10 Antwerpen, 28 februari 2019. Olivia Engels, Fien De Munck och Lucy Soeters har kommit för att demonstrera med Greta Thunberg i Antwerpen, Belgien. En manifestation som inspirerats av Gretas skolstrejk i Sverige.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 10 Stockholm, 15 mars 2019. Enorm uppslutning under skolstrejk för klimatet. Politiker syns gärna i sammanhanget. Bland andra Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) kommer och låter sig intervjuas på Mynttorget.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 10 Hamburg, Tyskland, 1 mars 2019. Greta Thunberg åker tåg hem till Sverige efter att ha deltagit i demonstrationer i Hamburg och Antwerpen. Båda manifestationer som inspirerats av Gretas initiativ med att strejka i Sverige.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 10 Stockholm, 24 maj 2019. Greta Thunberg har blivit en global klimatkändis. Hemma i Stockholm deltar hon i en manifestation i Kungsträdgården.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 10 7 juni 2019. Greta Thunberg skolstrejkar på Mynttorget för sista gången före skolavslutningen.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 10 Södertälje, 12 juni 2019. Slut på läsåret – och grundskolan. Greta Thunberg kramas om av andra elever vid skolavslutningen.
Foto: Roger Turesson