Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Hälften av livet i världshaven har försvunnit

Tonfiskbeståndet har minskat med 74 procent de senaste 40 åren, delvis på grund av överfiske. Den globala fiskeflottan är två till tre gånger större än vad som är hållbart.
Tonfiskbeståndet har minskat med 74 procent de senaste 40 åren, delvis på grund av överfiske. Den globala fiskeflottan är två till tre gånger större än vad som är hållbart. Foto: Mark Conlin / Alamy Stock Photo

Sedan 1970-talet har hälften av allt liv i världshaven försvunnit. Det visar en rapport från Världsnaturfonden som presenteras i dag, onsdag.

Rapporten målar upp en skrämmande bild av tillståndet i haven. Populationer av marina däggdjur, fiskar, fåglar och kräldjur har minskat med i genomsnitt 49 procent. Även korallrev och sjögräs har gått tillbaka.

– Det här är en global rapport som visar på stora förändringar i haven. Populationerna av marina arter har minskat med nära hälften på drygt fyrtio år. Det är under min livstid så det känns väldigt dramatiskt, säger Åsa Ranung, enhetschef på Världsnaturfonden.

Rapporten har granskat 5 800 populationer av 1 234 marina arter. Vissa arter har drabbats hårdare än andra, världens bestånd av makrill och tonfisk har minskat med 74 procent. Var fjärde art av haj och rocka är hotad.

– Om haven mår dåligt får det stora konsekvenser för oss människor. Ungefär tre miljarder människor har fisk som sin huvudsakliga proteinkälla. Och vi tänker inte på hur haven mår eftersom de ser fina ut på ytan, säger Åsa Ranung.

En av orsakerna till att fiskbestånden minskar så kraftigt är överfiske. Rapporten uppger att den globala fiskeflottan är två tre gånger större än vad som är hållbart.


Foto: Jim Maragos

Hälften av världens koraller och ungefär en tredjedel av sjögräset har försvunnit globalt. I Sverige finns än mer alarmerande siffror.

– Forskare på Göteborgs universitet har tidigare konstaterat att ålgräsängarna på västkusten har minskat med ungefär 60 procent sedan 1980-talet, säger Åsa Ranung.

Hon berättar att sjögräsängar är väldigt viktiga områden. De finns på grunt vatten och är såväl födoområden som barnkammare och uppväxtområden för marina arter.

Förutom överfiske pekar WWF:s rapport på miljögifter, exploatering av kuster, olje- och gasutvinning samt klimatförändringar som orsaker till att de marina arterna har minskat så kraftigt.

Rapporten presenteras lagom till de toppmöten inom hållbarhet och klimat som kommer att hållas de närmaste månaderna. Redan nästa helg ska världens stats- och regeringschefer godkänna FN:s nya hållbarhetsmål. I slutet av november är det dags för FN:s klimatmöte i Paris.

– Det är jätteviktigt att man sätter tydliga mål för haven och beslutar om åtgärder, det kan till exempel gälla överfiske. Och så måste man följa upp arbetet med att ge tillräckliga resurser, säger Åsa Ranung.

Fakta.Global rapport

  • Fisken vi äter per person och år globalt har ökat sedan 1960-talet från 9,9 till 19,2 kilo.
  • Mer än en tredjedel av all olja och gas som tas upp kommer från havet.
  • Rapporten bygger på ett artindex, Living Planet Index, och en databas som byggts upp av organisationen Zoological Society of London.

Källa: Världsnaturfonden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.