Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Han är först i världen att få en ”odlad” luftstrupe

Den konstgjorda strupen till vänster är den som opererades in på Andemariam Teklesenbet.
Den konstgjorda strupen till vänster är den som opererades in på Andemariam Teklesenbet.
Som första människa i världen har 36-årige Andemariam Teklesenbet Beyene fått en ny luftstrupe, konstruerad med hjälp av nanoteknik och stamceller.

Transplantationen utfördes på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och är världens hittills mest avancerade exempel på mänskliga reservdelar.

– Den här luftstrupen har en mycket komplex, tredimensionell form, säger Paolo Macchiarini, som har lett forskargruppen bakom transplantationen.

Paolo Macchiarini rekryterades nyligen av Karolinska Institutet och började sin verksamhet i Sverige så sent som i februari i år. För tre år sedan orsakade han stora rubriker över hela världen när han lyckades ge en ung kvinna i Spanien ett nytt, fungerande luftrör.

Det luftröret kom ursprungligen från en död donator. Sedan dess har Paolo Macchiarini och hans medarbetare runt om i världen utfört ett tiotal liknande transplantationer – alla med avlidna donatorer.

Andemariams nya luftstrupe bygger – till skillnad från de tidigare fallen – på ett avancerat plastmaterial konstruerat med nanoteknik. Inga avlidna, mänskliga donatorer har varit inblandade.

Nanomaterialet har flera fördelar, förklarar Paolo Macchiarini:

– Det kan skräddarsys för varje enskild patient. Och det kan användas direkt eftersom man slipper den långa reningsprocessen som man måste göra med luftstrupar från avlidna donatorer.

Transplantationen av kvinnan i Spanien tog sex månader att förbereda. Andemariams luftstrupe blev klar på två dygn.

Han kommer ursprungligen från Eritrea men studerade geologi på Island när läkarna upptäckte att han hade en stor cancertumör i luftstrupen.

– Först trodde de att jag hade astma, berättar han.

De isländska läkarna sökte efter något sjukhus med mera avancerad toraxkirurgi.

Paolo Macchiarini var den enda som ville anta utmaningen. En läkare på Karolinska tog blodstamceller från Andemariams egen benmärg.

I två dygn impregnerades nanoluftstrupen med stamcellerna i en särskild liten odlingslåda, en så kallad bioreaktor.

I samband med operationen tillsatte läkarna tre faktorer som ska hjälpa kroppen att förvandla stamcellerna till de broskceller som finns i friska luftstrupar.

– I framtiden kommer detta att gå att göra på sjukhus överallt, precis som man opererar in höftleder, kokleaimplantat och menisker i dag, säger Paolo Macchiarini.

Geologen Andemariam Teklesenbet

Geologen Andemariam Teklesenbet Beyene är först i världen att få ett luftrör som är byggt med hjälp av nanoplast och hans egna stamceller.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.