Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Här är Egor Putilovs nya identitet

Den ryske mannen bakom pseudonymen Egor Putilov pekades ut som en potentiell säkerhetsrisk när han arbetade för Sverigedemokraterna i riksdagen.

DN har under en längre tid kartlagt hans väg in i Sverige och kan avslöja hans nya identitet: Martin Dahlin från Luxemburg.

Samtidigt träder en kvinna fram i tidningen Arbetaren och bekräftar att hon hjälpte Egor Putilov till Sverige på falska uppgifter.

Samhällsnytt är riksdagsledamoten Kent Ekeroths (SD) senaste medieprojekt. Den främlingsfientliga sajten tog vid när Avpixlat lades ned i september förra året och anses av många vara Sverigedemokraternas viktigaste verktyg för opinionsbildning på nätet inför valet i september.

Samhällsnytts reporter, som skriver under pseudonymen Egor Putilov, publicerar sig så gott som dagligen på sajten. Artiklarna handlar framför allt om problem kopplade till invandrare – särskilt ensamkommande unga – och misstroende mot etablerade medier.

Egor Putilov har tidigare arbetat på Migrationsverket och som frilansjournalist på flera svenska tidningar. 2016 fick han jobb på Sverigedemokraternas kansli i riksdagen, men avslöjades senare med att under falskt namn skriva en provokativ debattartikel om rösträtt till flyktingar.

Hösten 2016 kunde Aftonbladet visa att mannen verkat i Sverige under flera falska namn och identiteter. När Sveriges Radio sedan avslöjade att han tjänat mångmiljonbelopp genom en mystisk fastighetsaffär med en rysk kriminell affärsman ökade trycket på Sverigedemokraterna och Egor Putilov lämnade sin tjänst. 

Dagens Nyheter kan i dag avslöja helt nya uppgifter om mannen som kallar sig Egor Putilov och hur han fick uppehållstillstånd i Sverige. 

***

Egor Putilov kommer till Sverige från Ryssland första gången i oktober 2007, enligt Migrationsverkets uppgifter. Han kallar sig då Alexander Yarovenko och har fått ett ettårigt arbets- och uppehållstillstånd för att leva som sambo med en svensk kvinna. 

Men Putilov kommer inte ensam. Hans kompanjon Dimitry Kolganov anländer till Sverige samma dag. Även han för att bli sambo, med väninnan till Putilovs flickvän. Kvinnorna är vid den tidpunkten folkbokförda på samma adress i Stockholm.

Av Migrationsverkets beslut framgår att varken Kolganov eller Putilov bott ihop med kvinnorna tidigare, men planen är att paren ska leva tillsammans i Sverige. På blanketter som skickas in till Skatteverket svarar de båda på frågan om hur länge de förväntas stanna i landet: “för alltid”. 

Mindre än ett år efter ankomsten till Sverige blir Dimitry Kolganovs flickvän gravid med en annan man som hon fortfarande lever tillsammans med i dag, enligt folkbokföringens uppgifter. 

Egor Putilov folkbokför sig på samma adress som sin flickvän. I oktober 2010, tre år efter ankomsten till Sverige, får han sitt svenska medborgarskap. Strax innan flyttar Kolganov in i samma lägenhet som Putilov och hans svenska flickvän. Kolganov är aldrig folkbokförd med eller i närheten av sin påstådda flickvän igen. 

DN:s kartläggning tyder på att det har handlat om skenförhållanden och att Putilov därmed lurat till sig sitt svenska uppehållstillstånd. 

Dagens Nyheter har i över en veckas tid sökt kontakt med de två kvinnorna för att ställa frågor om saken. Ingen av dem har velat ställa upp på en intervju. Den ena bor sedan flera år utomlands, den andra har flyttat ut på svenska landsbygden.  

Men på söndagen publicerade syndikalisternas tidning Arbetaren, som Putilov själv tidigare arbetat för, en intervju med kvinnan som hjälpte Putilov in i Sverige. Hon har själv ryska rötter och talar ryska. Hon uppger att både hans identitet och historien som gav uppehållstillstånd i Sverige var ett påhitt. Passet ska han, enligt kvinnan, ha köpt i Centraleuropa. 

– Han gjorde fejkade semesterfoton på oss. Han skapade två e-mejlkonton där det skickades kärleksbrev fram och tillbaka och byggde upp en hel biografi som jag fick plugga på, säger kvinnan till Arbetaren. 

Hon fortsätter:

– Hela hans och vår gemensamma historia, varenda detalj, är uppdiktad av honom och in i minsta detalj vattentät. Det fanns en anledning varför han angav att hans pappa var död och mamman blind. Du kan inte visa en blind mamma en bild och fråga om det är hennes son.

Kolganovs påstådda flickvän skriver i ett sms till DN att hon inte hjälpt honom att få uppehållstillstånd i Sverige, men svarar inte på vidare frågor. 

Enligt DN:s kartläggning utfärdas både Putilovs och Kolganovs pass, samma dag, på det ryska generalkonsulatet i Calcutta. Den ena ansöker om uppehållstillstånd från svenska ambassaden i Bangkok, den andra från ambassaden i New Delhi. 

Putilov får genomföra en intervju på ambassaden medan kvinnan tillåts svara på frågor per brev över en månad senare.

Under 2011 gör Egor Putilov en rad ändringar i svenska myndighetsregister. Hans ryska bakgrund blir sedan dess allt mer otydlig.

Han meddelar bland annat folkbokföringen att han av misstag fått fel födelseort i ryska register. I ett intyg skriver Egor Putilov att han inte är född i staden Jaroslavl, nordost om Moskva. Hans verkliga födelseort ska i stället vara den lilla byn Luxemburg i delrepubliken Dagestan. Som bevis bifogar han ett utlåtande från den lokala polischefen i Dagestan. 

Folkbokföringen godkänner ändringen.

När DN försöker kontrollera det ryska intyget om födelseort visar det sig att polischefen omkom i en eldstrid, två veckor efter att intyget skrevs.

Egor Putilov byter också efternamn till Fridback och avsäger sig sitt ryska medborgarskap, enligt ett dokument till Migrationsverket.

Inom loppet av några månader förvandlas hans identitet från Alexander Yarovenko från Jaroslavl till Alexander Fridback från Luxemburg. 

Till vänster Putilovs pass när han kom till Sverige 2007. Då hette han Alexander Yarovenko. Till höger ett utdrag från det svenska passregistret i dag. Nu heter han Martin Dahlin och är född i Luxemburg.
Till vänster Putilovs pass när han kom till Sverige 2007. Då hette han Alexander Yarovenko. Till höger ett utdrag från det svenska passregistret i dag. Nu heter han Martin Dahlin och är född i Luxemburg.

Sedan 2012 har Egor Putilov skyddade personuppgifter, som även kommit att omfatta Dimitry Kolganov i egenskap av hans sambo. 

Men i november förra året tog Skatteverket bort sekretessen: 

“Skatteverket har inhämtat yttrande från polisen som inte anser att det föreligger någon aktuell hotbild mot dig som motiverar en sekretessmarkering”. 

Det visar sig att han bytt identitet igen, till Martin Dahlin. I hans svenska pass står det numera Martin Dahlin född i Luxemburg.

Hans bakgrund fortsätter att väcka farhågor, vad kan en sån här person göra?

Även hans kompanjon har bytt till ett svenskt namn.

Egor Putilov har sedan han kom till Sverige därmed haft sammanlagt tre olika namn i folkbokföringen.

Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, kommenterar de nya uppgifterna:

– Sannolikt handlar det om att det är lättare att ”smälta in” och få folk att sänka garden, samtidigt som man blir mindre spårbar i olika myndighetssystem och på nätet. Med Rysslands och Putins agerande har folk blivit mer vaksamma, säger han. 

De nya uppgifterna väcker misstankar, enligt Lars Nicander.

– Hans bakgrund fortsätter att väcka farhågor, vad kan en sån här person göra? Att komma hit på falska grunder är naturligtvis belastande för honom. Hans liv i Sverige har i mångt och mycket handlat om att markera och påpeka svenska sårbarheter, att polarisera. Och det har han fortsatt med. 

Det har spekulerats om att han skulle vara en rysk agent, vad säger du om det? 

– Det är möjligt att han inte är medveten om det själv, men jag har en stark känsla av att det är någon annan som styr. Det handlar kanske inte om att inhämta information, utan att ställa till bråk och polarisera.

Kan samhället agera på den här typen av misstankar?

– Det är en svår fråga. Så länge det bara är indicier och inget brottsligt går det inte att göra något, möjligen om Skatteverket skulle hitta något konstigt i samband med pengarna för den fastighetsaffär som det talades om i början av den här historien. Det är också ett kännetecken för påverkansoperationer att de är subtila och inte utlöser direkta motaktioner.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger att DN:s nya uppgifter inte förvånar, han har stött på liknande i andra sammanhang tidigare. 

– Den berättelse ni lägger fram förvånar mig inte alls. På detta sätt har underrättelsetjänster opererat i hundra år för att få så kallade “mullvadar” att etablera sig i landet och verka. En förutsättning är att man kan sopa igen spåren bakåt i tiden. Att byta namn, födelseländer och födelseplatser är ett etablerat sätt. 

Hur ska man förstå Putilovs agerande?

– Den här typen av handlingar, när de sker systematiskt, är förenligt med att det finns en främmande underrättelsetjänst som agerar. Men enskilda personer kan naturligtvis agera på likartat sätt utifrån andra motiv, såsom ett önskemål att leva i Sverige och få en ny framtid här. Uppgifterna som kommit fram om Putilov hittills kan inte ensamma anses vara belägg för att han skulle vara en agent.

DN har sökt Egor Putilov med flera frågor. Han har, hittills, endast lämnat följande kommentar:

”Det är beklagligt att min före detta uppdragsgivare Arbetaren publicerar ett ihopkok av lögner för att straffa mig för min journalistik. En polisanmälan om förtal är inlämnad. Vad gäller andra personer än jag själv kan jag inte kommentera någonting.”

Putilov har inte svarat på frågor om äktheten i hans uppgifter och varför han bytt namn till Martin Dahlin.  

DN söker även kompanjonen Dimitry Kolganov för en kommentar. 

Tidningen Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala säger att de inte är oroande över polisanmälan.

– Vi har inte det minsta tvivel om uppgifternas äkthet och vi kan stärka dem från flera olika håll, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.