Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Här är världens dyraste spel

Spelet Destiny lanserades 2014 och kostade en halv miljard dollar att ta fram.
Spelet Destiny lanserades 2014 och kostade en halv miljard dollar att ta fram. Foto: AP

Från floppydisk och joystick till miljardindustri.
Flera av dagens tv-spel har kostar så mycket att tillverka att de mest prestigefulla Hollywood-produktionerna hamnar på skam. Här är en lista på tidernas fem dyraste spel.

Att spelindustrin i dag är lika med stora pengar har sannolikt inte undgått någon. De mest populära spelen säljs i dag i tiotals miljoner exemplar världen över och inbringar intäkter i miljarddollarklassen åt speltillverkarna. Och fattas bara, att producera en storsäljare på spelmarknaden är nämligen förenat med stora kostnader. Så pass att Hollywoods största filmproduktioner hamnar på skam när investerarna öppnar sina plånböcker.

Nätsajten Bornrich.com har rankat de fem dyraste spelproduktionerna:

5. Final Fantasy VII (1997)

När det här spelet nådde marknaden bjöd det på en sällan skådad grafikuppvisning. Spelet bröt flera tekniska barriärer och blev snart ett måste för Playstation-trogna spelare med intresse för japansk fantasy. Enligt Bornrich kostade spelet 145 miljoner dollar (cirka en miljard kronor) att ta fram, en summa som i sig även den var barriärbrytande vid tiden.

4. Star Wars: The Old Republic (2011)

Att göra spel under namnet "Star Wars" är inte billigt. Det fick tillverkarna Bioware bakom denna jätteproduktion erfara när de tog fram en uppföljare till vad som har kallats det mest framgångsrika Star Wars-spelen någonsin. 200 miljoner dollar (knappt 1,5 miljarder kronor) kostade spelet som sin första månad hade en miljon registrerade spelare.

3. Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)

En kvarts miljard dollar (1,8 miljarder kronor) kostade det att tillverka detta "first person shooter"-spel. När spelet kom var produktionen den dyraste någonsin, men trots en stor kostnadskostym bar investeringen snart frukt, enligt Bornrich.com.

2. Grand Theft Auto V (2013)

Få spel har varit så efterlängtade av marknaden som detta. GTA V hade, med sin smått otroliga budget på hela 265 miljoner dollar (1,9 miljarder kronor), höga förväntningar att leva upp till. Men redan första månaden kunde investerarna pusta ut när spelet lyckades dra in 800 miljoner dollar, enligt sajten.

1. Destiny (2014)

En halv miljard dollar (drygt 3,6 miljarder kronor) har det kostat att ta fram denna jätteproduktion som såg dagens tidigare i den här hösten. Summan ska ställas i relation till världens dyraste film som enligt nättidningen Business insider är "Pirates of the Caribbean: At World's End" med sina 342 miljoner dollar.
Den jättelika produktionskostnaden gör Destiny till världens dyraste spel genom tiderna.
Frågan är om spelet är bra? Nja, sådär tycker såväl spelare som kritiker, enligt Bornrich.com.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.