Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Hård kamp för att klara vattenbrist

Torka. Arkivbild.
Torka. Arkivbild. Foto: TT

Trots mycket regn den senaste tiden är grundvattennivåerna fortfarande långt under de normala i sydöstra Sverige – och problemen ser ut att fortsätta. På Öland och Gotland prövar man nu att leta grundvatten med helikopter och att avsalta havsvattnet.

– Vi klarade sommaren tack vare alla åtgärder vi gjorde under året och tack vare våra brukare som minskade sin förbrukning med uppemot 20 procent. De har förändrat sitt beteende och det är helt fantastiskt beundransvärt. Det hade jag aldrig kunnat drömma om, säger Niclas Beermann, teknisk chef i Mörbylånga kommun på södra Öland.

Läs mer: Lång väntan för att gräva efter nytt vatten

I januari slog han larm om att grundvattennivån var extremt låg. Ett par torra år utan tillräcklig nederbörd på vintern hade gjort att öns vattentäkter låg på historiskt låga nivåer. Samma sak gällde Gotland och stora delar av sydöstra Sverige.

Kommunstyrelsen i Mörbylånga gjorde inte bara en medialt uppmärksammad regndans, tillsammans med kommunerna Borgholm och Kalmar satsade de hårt för att på kort sikt säkra dricksvattnet under årets sommar med alla väntade turister och på lång sikt även säkra vattentillgången de kommande åren.

Vatten kördes dagligen i tankbil över Ölandsbron från Kalmar. På rekordtid togs ett beslut om att dra en vattenledning från fastlandet till Öland på botten av Kalmarsund.

– Ledningen blev klar på tre månader, normalt sett tar det tio till tolv månader. Hela projektet kommer att vara återbetalat på åtta månader. Då är det räknat på att alternativet är att köra vatten i lastbil, säger Jörgen Madebrink som varit projektledare för sjöledningen.

Han var tidigare vd på Kalmar vatten och hade, pikant nog, bara någon månad innan larmet om vattenbristen kom fått i uppdrag att leda ett projekt för att säkra kommunens vattenförsörjning i framtiden. Det arbetet skulle ha startat i februari fick läggas åt sidan för brandkårsutryckningen att få en vattenledning till Öland. Men uppdraget att säkra den framtida vattenförsörjningen har visat sig vara en fråga som måste ses över snarast.

– Vi kommer att återuppta projektet. Redan den kommande veckan startar vi försiktigt, säger Jörgen Madebrink.

Trots den nya vattenledningen har tankbilar fortsatt att köra vatten över Ölandsbron, även om det inte är lika ofta som tidigare.

– När vi har vattennivåer som vi känner oss trygga med är vattentransporterna det första vi kommer att dra ner på, säger Niclas Beermann och fortsätter:

– Vi jobbar febrilt för att få tillräckligt med vatten till nästa år, vi vill ogärna köra vatten nästa sommar också.

Läs mer: Östersjön ska säkra gotländskt dricksvatten

Precis som på Gotland tror Öland att avsaltning av havsvatten är en del av lösningen för framtiden. För ett par veckor sedan togs de första spadtagen för en avsaltningsanläggning i Sandvik på norra delen av ön. 3.000 kubikmeter per dygn kommer den att producera, ungefär en tredjedel av vad som går åt när förbrukningen är som högst. Redan i juni nästa år ska anläggningen vara klar.

– Det är precis nätt och jämnt att det går att bli klar på den tiden. Men har vi inte den produktionen nästa år kommer vi att få enorma problem om det inte blir väldigt mycket nederbörd under vintern, säger Markus Wertwein, VA-chef i Borgholms kommun.

Vi jobbar febrilt för att få tillräckligt med vatten till nästa år, vi vill ogärna köra vatten nästa sommar också.

För att klara vattenbehovet på ännu längre sikt krävs flera lösningar. Den här veckan startar geofysiska undersökningar med helikopter för att hitta mer grundvatten. Under flera veckor kommer helikoptern att flyga över hela ön och registrera hur marken reagerar på elektromagnetiska vågor. Utifrån resultaten kan man skapa en tredimensionell modell och identifiera potentiella grundvattenförekomster. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står för notan på 3,5 miljoner kronor och experter från Statens geologiska undersökningar, SGU, kommer att analysera resultaten.

En liknande undersökning gjordes på Gotland för några år sedan. Då hittades nya platser med grundvatten och i år togs ett av dem i bruk på Fårö. Det har varit så lyckat att för första gången på många år har man sluppit att köra dit vatten i tankbil.

Även på Gotland har förbrukningen gått ner kraftigt under årets sommar jämfört med ett genomsnitt för de senaste fem åren; minus 20 procent i juni, minus 10 procent i juli och minus 30 procent i augusti.

– Ett tag tittade vi på förbrukningen dagligen, nu har vi lugnat oss lite. Visbys högsta dygnsförbrukning inträffade den 22 juli och var 9.393 kubikmeter. Det är 2.000 kubikmeter mindre än toppnoteringen förra året, så sparkampanjen har haft effekt, säger Susanne Pettersson, VA-chef Gotland.

Läs mer: Dricksvatten bristvara på flera håll i Sverige

I juli invigdes Sveriges hittills största avsaltningsanläggning i Herrvik på östra delen av ön. En förstudie pågår om ytterligare en avsaltningsanläggning i Kvarnåkershamn på södra ön, den kommer i drift tidigast 2018.

Så sent som i förra veckan tog tekniska nämnden beslut om en tredje avsaltningsanläggning i Visby.

– Vi tog beslut om att inleda en förstudie till en anläggning i Visby. Vi måste utreda bland annat placering och kostnad innan vi kan ta ett formellt beslut om anläggningen, säger Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.

Precis som på Öland krävs ett flertal åtgärder för att säkra tillgången på dricksvatten. Bland annat har tekniska nämnden beslutat att VA-taxan ska ses över. I dag har storförbrukare, som livsmedels- och kalkindustri, en slags mängdrabatt som gör att priset på vattnet sjunker om de använder mer.

– Den har alltid funnits, ingen minns när den infördes. Jag tycker att man ska ta bort mängdrabatten. Vi ska se över hela VA-taxan, kanske går det att sänka den fasta delen och höja förbrukningsdelen, införa säsongtaxa, säger Tommy Gardell.

Vi ska se över hela VA-taxan, kanske går det att sänka den fasta delen och höja förbrukningsdelen, införa säsongtaxa.

Både Öland och Gotland är vana vid torka och temporär vattenbrist, men den nuvarande situationen är exceptionell. Den stämmer väl överens med prognoserna för vad klimatförändringen kommer att innebära för sydöstra Sverige.

– Det som är speciellt är att det har slagit mot den kommunala vattenförsörjningen. Den brukar normalt klara sig för att de har stora marginaler men nu har nivåerna varit så extremt låga, säger Bo Thunholm, hydrogeolog vid SGU.

De kraftiga regn som kom för en dryg vecka sedan har inneburit en viss lindring, men det räcker inte på långa vägar.

– På det stora hela kvarstår problemen. När det gäller de lite större grundvattenmagasinen skulle det behövas en hel vintersäsong med mycket mer nederbörd än normalt för att det ska bli en återhämtning till normala nivåer, säger Bo Thunholm.

Fakta. Lägsta ­nivåerna på 50 år
  • I stora delar av sydöstra Sverige med Öland och Gotland är grundvattennivån i de stora vattenmagasinen på nivåer långt under de normala. I våras var nivåerna de lägsta som uppmätts sedan mätningarna startade på 1960-talet.
  • Normalt ska grundvattenmagasinen vara välfyllda på våren då nederbörd som fallit under senhöst och vinter fyllt på det som har tömts under sommaren.
  • Regn under växtsäsongen brukar antingen tas upp av växterna eller avdunsta.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.