Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Hasardspel på tapeten

Jag har föresten fått in ganska mycket mail om min krönika (som ni lätt kan läsa om ni klickar på länken vid sidan) och det är roligt att se att det inte bara är jag som reagerat på det hela. Några föreslår att spel (som i tv- och datorspel) ska kallas lek. Vilket jag inte känner mig helt bekväm med, framförallt för att det då understryks att det är en sysselsättning som är till för barn (eftersom lek i gemene mans ögon är något barn företar sig) och spel är något som förvisso delvis riktar sig till barn, men det är precis lika mycket riktat till en vuxen publik. Så det slår lite fel i mina ögon.
Många tycker att gambling och hasardspel är rätta benämnelser på spel (som i spel och dobbel) och här är jag håller jag med. Kanske är jag barnslig och vill inte byta namn på "min" hobby (vilket påminner mig om den fantastiska filmen "Office Space" och den oförglömliga kommentaren om att vara döpt till Micheal Bolton : Why should I change my name, he's the one that sucks). Men jag tycker nog interaktivitet är en bas-egenskap för spel. Och att kalla till exempel en lott (som en mailare påpekar) för spel är ju lite snurrigt eftersom den inte är speciellt interaktiv förutom själva skrapmomentet.
Hasardspel är ett gammalt fint ord. Det borde appliceras på spel om pengar och sånt därnt. Det rullar bra längst gommen också, hasardspel. (I word så får jag bland annat upp synonymerna: spel, tärningsspel, sällskapsspel och storspel, men word har alltid ett eget, men rätt så roligt liv i sin synonymhörna)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.