Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Hemgjord el på väg att skapa ny elmarknad

Elsystemet är på väg att revolutioneras. Småproducenter får större makt när EU:s nya elmarknadsdirektiv kommer inom kort. Klimatfrågan ger dragkraft åt sol- och vindkraft. ”Det kommer stora förändringar på energiområdet”, säger expert. 

Sveriges energisystem består huvudsakligen av stora nät, ungefär som motorvägar, som transporterar el från källan ut till konsumenter. De är konstruerade utifrån hur energiförsörjningen traditionellt har sett ut med några stora källor som vattenkraft och kärnkraft. 

Men nu rusar utvecklingen snabbt iväg mot en framtid där konsumenternas utrustning inte längre är passiva mottagare vid eluttagen. Förnybara källor som sol och vind gör det möjligt att själv producera el och hushållen kan utrustas med modern teknik och blir både konsument och producent av energi, det som kallas prosument. 

– Det kommer stora förändringar på energiområdet. Flera starka krafter samverkar och driver på en snabb utveckling. Klimatfrågan tillsammans med att kostnaderna för sol- och vindkraft har sjunkit kraftigt och att elsystemen har digitaliserats ger en enorm push mot förändring, säger Fredrik Lundström, forskningshandläggare på Energimyndigheten.

EU kommer senare i år med ett nytt elmarknadsdirektiv som bland annat gynnar små elproducenter. Genom att ge dem möjlighet att slå ihop sin produktion får de större makt att verka på energimarknaden. Det kan handla om en grupp privathushåll som går ihop, eller bostadsrättsföreningar med solpaneler på taket.

– Det är väldigt viktigt att små aktörer kan gå ihop. Det gör att småskaliga lösningar blir storskaliga, säger Daniel Kulin, analytiker inom förnybar el på Energimyndigheten.

– Som privatperson är du för liten för att påverka marknaden. Men kan du aggregera en resurs som 200 värmepumpar då har du stor makt.

Enligt en undersökning från SOM-institutet vill åtta av tio svenskar att det ska satsas mer på solenergi. Regeringen satsar på solceller genom höjda bidrag, det ska bidra till målet att elproduktion ska vara 100 procent förnybar till år 2040.

– Det pågår en omställning i hela Europa. Trenden har varit tydlig ganska länge att gå från stora centrala produktionsenheter till småproducenter med solceller och vindkraftverk, Fredrik Norlund, departementssekreterare på Miljö- och energidepartementet. 

– Det här med att både kunna göra sin egen el och bidra till mindre miljöpåverkan är lockande för många.

Att bli självförsörjande på el, att vara ”off grid” har blivit en ny rörelse. De system med batterier och lagring som finns och utvecklas gör det möjligt.

– Utvecklingen är ungefär som att jämföra dagens bärbara datorer med de tidigare stationära datorerna som var beroende av kontinuerlig kopplig till elnätet. Förutom att vi nu kan bära med oss datorn blir vi inte störda vid ett elavbrott. Det är den självklara nyttan med att ett system kan gå ”off grid”, säger Fredrik Lundström.

Enligt lagen får den som producerar el inte äga distributionsnät. De stora bolagen delar därför upp verksamheten i olika bolag. För ett hushåll med solceller på taket innebär lagen att det inte är tillåtet att dra en kabel till grannen för att  dela med sig av ett eventuellt elöverskott.

Men utvecklingen på batterisidan kan göra dagens lagstiftning helt inaktuell. 

– Säg att du har en elbil då kan du ladda bilden full, rulla över den till grannen och ladda deras batteri, säger Fredrik Lundström.

– Det låter dyrt, men kanske kommer det någon som hittar på och gör en affärsmodell av det, ungefär som Uber har gjort med taxi, och då kan man sälja elen utanför nätet.

Solel har vuxit kraftigt

De senaste åren har solenergi vuxit rekordsnabbt. Förra året ökade antalet solcellsanläggningar med 52 procent. under några år skedde en fördubbling varje år. Från 2012 till 2017 ökade produktionen av solel från 1 till 45 gigawattimmar.

Ökningen har skett från låga nivåer och solenergi står för endast 0,1 procent av Sveriges totala elkonsumtion. I Tyskland och Italien står den för 8 procent. Globalt står solenergi för 2 procent av världens totala elkonsumtion.

Solenergi har blivit billigare. På tio år har priset per watt eleffekt minskat från 70 kronor till cirka 8 kronor, enligt en rapport från Fossilfritt Sverige.

Trots vårt nordliga läge och solfattiga vintrar har forskare konstaterat att solceller fungerar väldigt bra här. Solstrålningen vintertid kan vara väldigt intensiv och förstärkas av att den reflekteras mot snö. Och lite svalare temperaturer gör solcellerna mer effektiva.

Källa: Energimyndigheten, Fossilfritt Sverige,

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.